Нацбанк готується до фінансової кризи?

П'ятниця, 31 серпня 2012, 09:47

Нацбанк спростив умови кредитування проблемних банків.

Як пише Комерсант-Україна, постановою N321 НБУ в чотири рази збільшив термін надання банкам стабілізаційних кредитів для підтримки ліквідності.

Установам дозволили залучати в НБУ стабілізаційне фінансування мінімум на два роки, тоді як досі початковий термін використання кредиту обмежувався 90 днями. Ще на рік позику будуть пролонгувати лише з одночасним призначенням банку куратора.

Максимальний термін використання кредиту складе п'ять років, що істотно більше нинішніх 450 днів у разі реальної загрози стабільності банку.

Як пише видання, видавати стабілізаційні кредити НБУ почав восени 2008 року, коли банки зіткнулися з масовим відтоком вкладів.

Кошти надавалися на рік, і незважаючи на те, що банкам встановлювалися численні обмеження, кредити бралися охоче. До 2010 року їх заборгованість перед регулятором досягла 74 млрд грн, але до кінця I півріччя 2012 року впала до 60 млрд грн.

При цьому ще в липні 2010 року НБУ скоротив термін видачі кредитів до 90 днів на тлі стабілізації ситуації.

Банкіри здивовані прийнятим рішенням, зазначаючи, що воно схоже на підготовку регулятора до нової фінансової кризи.

"Можливо, НБУ більше нас знає про глобальну ситуацію і те, що відбувається в Україні", - сказав виданню один з банкірів. Якщо песимістичні прогнози обґрунтовані, НБУ діє правильно, упевнені банкіри.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: