Емісари МВФ приїхали, щоб повернути владу в реальність

Четвер, 30 серпня 2012, 09:29

Робота місії Міжнародного валютного фонду в Києві покликана дозволити підготувати реалістичний бюджетний кошторис на наступний рік.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Як розповіло джерело видання, знайоме з ходом підготовки до переговорів, візит МВФ позаплановий і пов'язаний з розбіжністю поглядів в Кабміні на розрахунки доходів держбюджету на 2013 рік.

"Якщо щодо прогнозу реального зростання ВВП - близько 3% у наступному році - розбіжностей в уряді практично немає, то сума номінального ВВП викликає дискусії", - сказав він.

"Від якої суми рахувати 3-відсоткове зростання ВВП: від спочатку прогнозованого показника на 2012 рік або ж від реального прогнозу?", - розповіло джерело.

Держбюджет на поточний рік був розрахований, виходячи з номінального ВВП в 1515,5 мільярда гривень. Втім, зараз цей прогноз виглядає нереалістичним, оскільки при річному прогнозі зростання реального ВВП в 5% його темпи до кінця I півріччя сповільнилися до 2,5%, а промисловості за підсумками семи місяців - до 0,2%.

Яка може бути альтернативна база розрахунку зростання номінального ВВП 2013 року і, відповідно, доходів зведеного бюджету, джерело газети не знає.

"Різниця може бути істотною, наприклад, у липні Світовий банк прогнозував за підсумками року номінальний ВВП в 1466,5 млрд грн, а ВВП наступного – 1648,3 млрд грн (при реальному зростанні ВВП на 3,5%). При цьому через бюджет перерозподіляється третина ВВП", - пише видання.

Як зазначається, візит місії МВФ може вплинути на "реалістичність" показників бюджету. "Хоча при консервативних бюджетних показниках багато соціальних ініціатив включити в документ не вдасться", - пояснив співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!