У Азарова хочуть посилити правила держзакупівель

Понеділок, 27 серпня 2012, 11:10

Уряд пропонує посилити правила проведення держзакупівель.

Як пише "Комерсант-Україна", учасників держзакупівель хочуть зобов'язати мати власне виробництво або сервісну службу в Україні.

Згідно з законопроектом, який Кабмін подав до парламенту, цю умову встановлять тимчасово - до кінця 2015 року.

Документ розроблений для виконання доручення президента Віктора Януковича щодо підтримки національних виробників, зазначає видання.

Після вступу до СОТ Україна в лютому 2009 року стала спостерігачем у багатосторонній угоді про держзакупівлі, що дозволило їй почати переговори про приєднання до цієї угоди.

Вона визначає права та обов'язки країн-членів СОТ щодо процедур та практик у сфері державних закупівель.

Основним вважається принцип недискримінації: товарам, послугам і постачальникам іншої країни СОТ надаються не менш сприятливі умови, ніж вітчизняним постачальникам. Україна досі не приєдналася до цієї угоди.

Також в публікації йдеться про те, що "нова ініціатива суперечить домовленостям з ЄС".

"Рівний підхід до іноземних та вітчизняних компаній при проведенні держзакупівель задекларований в угоді про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, парафування якої було проведено місяць тому. Проте терміни ратифікації угоди і подальшого набрання чинності нею досі не визначені", - пише газета.

Крім того, умова ускладнить участь в бюджетних закупівлях не тільки компаній-посередників, а й імпортерів сировинних товарів і продуктів харчування.

"Втім, якщо не будуть введені мінімальні вимоги до виробництва або сервісу, нова вимога цілком можна буде обійти, упевнені експерти", - зазначає газета.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!