Хорошковський просить США зняти обмеження на продукцію українських олігархів

Середа, 1 серпня 2012, 18:58

Україна, що відчуває дефіцит коштів могла б заробити зайвий 1 мільярд доларів, якщо б США скасували загороджувальні мита на українську металургійну і хімічну продукцію.

Про це сказав Reuters перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський.

Він повідомив, що 31 липня обговорив з торговельним представником США Роном Кірком кроки, які могли б збільшити взаємний товарообіг обох країн-учасниць СОТ.

За даними Держстату, експорт українських товарів до США в 2011 році становив 1,1 мільярда доларів, імпорт - 2,6 мільярда доларів.

Реклама:

За словами Хорошковського, в 2011 році товарообіг становив "сміховинно маленьку" суму 3,6 мільярда доларів, що становить приблизно половину торгівлі між Україною та Білоруссю.

Хорошковський назвав причиною жорсткості умов для постачання української металургійної та хімічної продукції на американський ринок низькі ціни на використовуваний виробниками природний газ, хоча в останні роки імпортований з Росії газ подорожчав більш, ніж удвічі.

Як пише агентство, металургійна продукція становить основу українського експорту, займаючи приблизно третину загального обсягу, а питома вага хімічної продукції в експорті становить близько 8%.

Великими підприємцями в сфері українських хімпрому та металургії є вхожі в коридори влади мільярдери Рінат Ахметов, Віктор Пінчук та Дмитро Фірташ, що представляють країну у всесвітньому списку багатіїв.

За даними Reuters, у 2011 році країна заробила на експорті металів і продукції з них - 22,1 мільярда доларів, на продажі хімічної продукції - 5,4 мільярда доларів.

За даними аналітиків, у першому півріччі Україна скоротила експорт сталі в Європу і Південно-Східну Азію; стабільними залишилися постачання в СНД і Росію, збільшилися - на Близький Схід і в Північну Африку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: