Рада схвалила створення Центрального депозитарію

П'ятниця, 6 липня 2012, 12:57

Верховна рада схвалила створення в Україні Центрального депозитарію, прийнявши у другому читанні та в цілому урядовий закон № 9428 "Про систему депозитарного обліку цінних паперів".

"За" відповідний законопроект у п'ятницю проголосували 257 карток народних депутатів, повідомляє DT.UA.

Як відомо, у першому читанні документ був прийнятий парламентом ще 22 грудня 2011 року (внесений Кабміном 8 листопада 2011).

До другого читання до законопроекту ніяких змін не було внесено, і документ в остаточній редакції був прийнятий без особливого обговорення.

Реклама:

Законопроектом вносяться зміни до низки законів України, а також прикінцевим положенням скасовується закон "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні".

Законопроект передбачає створення централізованої депозитарної системи в Україні (а саме - Центрального депозитарію), уніфікацію принципів та порядку здійснення діяльності учасниками депозитарної системи та взаємодії між ними.

Законопроект визначає, що професійними учасниками депозитарної системи України є Центральний депозитарій, депозитарій державних цінних паперів Національного банку України, інші депозитарні установи.

Проектом закону встановлено мінімальні вимоги до статутного капіталу Центрального депозитарію, його виняткові повноваження, підстави призначення тимчасової адміністрації ЦД, вимоги до його статуту і узгодження внесення до нього змін, порядок і принципи формування органів управління Центральним депозитарієм, а також порядок прийняття ними рішень.

Розділом III законопроекту зокрема передбачається порядок складання реєстру власників іменних цінних паперів, усувається проблема чинної редакції відповідного закону щодо можливості існування "подвійного реєстру".

Розділ IV законопроекту вводить електронний документообіг і електронний цифровий підпис.

За словами авторів законопроекту, його прийняття "усуне існуючі прогалини законодавства України у сфері обліку прав власності на цінні папери, а також запровадить чіткі і прозорі механізми здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!