"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Влада встановила рекорд за держгарантіями

Вівторок, 31 липня 2012, 12:42

Змінами до бюджету встановлено рекорд за держгарантіями.

Це зазначив голова українського фонду підтримки реформ, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи ухвалені у понеділок зміни до закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік".

"Дорвавшись після відпочинку до кнопки голосування народні депутати "порадували" країну низкою економічних сюрпризів. Одним із них стало рішення про модернізацію України китайськими технікою, технологіями і продуктами та надання під них кредитів Китаю", - зазначив у коментарі політик.

"Мудрі китайці знаходять будь-який спосіб просувати свої товари на зовнішні ринки. Гарантії ж за кредитами дає наша держава – Україна, а джерелом забезпечення таких гарантій стає державний бюджет", - наголосив він.

Реклама:

Змінами до закону про державний бюджет на 2012 рік обсяг держгарантій збільшено більш, ніж у учетверо (з 15 млрд до 68,8 млрд гривень), констатував Пинзеник.

При цьому економіст зазначив: це рекордна сума, яка будь-коли затверджувалася в українському бюджеті.

"За умови надання таких гарантій та за наявних тенденцій виконання бюджету державний борг України (прямий та гарантований) цього року може впритул наблизитися до 600 млрд гривень і перевищити 40% ВВП. І цей рік може зайняти "достойне місце" у втягуванні країни у борговий зашморг в обсязі понад 100 млрд гривень, конкуруючи з 2009 та 2010 рр. (приріст 128 млрд і 114 млрд гривень відповідно)", - відзначив екс-міністр.

Він зауважив, що "в українських реаліях гарантований борг по суті є дефіцитом бюджету, бо дуже швидко стає прямим державним боргом".

"У наших умовах гарантовані державою кредити – це спосіб кредитування, коли гроші беруть одні, а повертати доводиться іншим. Важко сподіватися на іншу ситуацію, коли комерційні ризики бере на себе держава. Відродження порочної практики гарантій (крім "Автодору" та іпотечних установ, з 2000 по 2008 рр. включно державні гарантії не надавалися) та стрімке нарощування державних гарантій не є тим сигналом, що додає спокою українській економіці та інвесторам", - резюмував Пинзеник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: