"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович хоче "відв’язатися" від долара

Вівторок, 3 липня 2012, 14:27

Україні доцільно перейти до формування гнучкої курсової динаміки в межах валютного коридору.

Про це ідеться у щорічному посланні президента Віктора Януковича парламенту, наданого депутатам у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Валютна стабільність вимагає: відмови від використання штучної прив'язки гривні до долара США як антиінфляційного заходу і переходу до формування гнучкої динаміки валютного курсу в межах валютного коридору", - зазначається в документі.

У посланні президента також відзначається важливість посилення передбачуваності курсової динаміки шляхом, зокрема, згладжування суттєвих курсових стрибків у межах певного курсового коридору після уточнення параметрів "значних змін" валютного курсу.

Реклама:

При цьому, президент виступає за поступове розширення коридору гнучкості гривні на основі формалізації правил такого розширення.

У посланні також запропоновано підвищити прозорість процесу курсоутворення завдяки введенню порядку звітності Національного банку України про обсяги щоденних валютних інтервенцій, ефективності вжитих заходів і причин виникнення кризових ситуацій.

Поліпшенню сальдо поточного рахунку, згідно з документом, має сприяти створення умов для зростання експорту товарів і послуг та імпортозаміщення, контроль над нарощуванням валового зовнішнього боргу.

У посланні також відзначається доцільність посилення економічних важелів залучення капіталів до країни і розвитку захисних механізмів, здатних забезпечити незалежність фінансового сектора і контроль за валютними і фінансовими трансграничними потоками.

Глава держави у посланні також пропонує розглянути можливість введення податку на міжнародні спекулятивні трансакції ("податку Тобіна").

"Загрози курсової стабільності пов'язані із впливом невизначеності на світових валютних ринках, девальваційними процесами в світі, значним дефіцитом торговельного балансу України, зростаючими витратами на обслуговування зовнішнього боргу, високими девальваційними очікуваннями населення і глобальною тенденцією до виведення капіталів з ринків, що розвиваються, в умовах переорієнтації інвесторів на ринки розвинених країн", - наголошується в документі.

Крім того, у посланні допускається посилення тиску на ціни у зв'язку з очікуваним неврожаєм основних сільськогосподарських культур.

"У разі збереження відносно високих темпів економічного зростання (приросту ВВП на рівні принаймні не нижче 2011 року) підвищення інфляції на 2-3 процентних пункту відіграватиме роль стимулятора економічної активності", - наголошується в документі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!