"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Місцеві органи влади звинувачують Держказначейство в блокуванні платежів

Середа, 25 липня 2012, 09:15

24 липня Асоціація міст України звернулася до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням вирішити проблему безпідставних затримок і блокування їх платежів.

"З середини липня територіальні органи Державної казначейської служби фактично блокують проведення платежів органів місцевого самоврядування за видатками місцевих бюджетів", - йдеться у зверненні, пише "Комерсант-Україна".

"Влада не може витратити на власні потреби гроші, які заробляє. Ця проблема характерна для кожного міста", - пояснює експерт Асоціації міст з моніторингу законодавства в питаннях бюджету Олександр Слобожан.

Він каже, що блокування коштів відбувалося при різних урядах, але зараз набуло систематичний характер - з початку року це вже другий випадок.

Реклама:

За його словами, в квітні зарплати бюджетникам видавалися із затримкою в кілька днів.

Місцеві органи влади відзначають, що у них виникли проблеми з фінансуванням витрат на ЖКГ, транспорт, утримання установ бюджетної сфери і соціальної інфраструктури.

"Проблема постала гостро більше тижня тому, але у нас з травня накопичилася заборгованість в 10 млн гривень перед підрядниками за ремонт доріг, шкіл. Нам обіцяють розблокувати рахунки до кінця місяця", - говорить мер Луганська Сергій Кравченко.

Бюджету його міста довелося взяти кредит у банку в розмірі 700 тис гривень для виплати зарплат працівникам комунальної сфери.

Міський голова Донецька Олександр Лук'янченко відзначає, що у нього "підвисло" фінансування витрат на соціальне житло.

У Львові говорять про борг в 1 млн гривень.

"Держказначейство - монополіст, який розпоряджається коштами міських громад. І виходить, що начебто гроші є, але фактично їх немає. Ми другий день дзвонимо в казначейство, а там кажуть, що грошей немає", - розповідає директор департаменту фінансової політики Львівської міськради Олег Іщук .

Міністр фінансів Юрій Колобов на дзвінки видання не відповідав, але керівник прес-служби міністерства Віктор Косарчук заявив, що про подібні звернення місцевих органів влади йому нічого не відомо.

"Нехай звертаються, ми будемо реагувати", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: