"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литвин підписав закон про скасування тендерів для держкомпаній

Понеділок, 23 липня 2012, 16:07

Голова Верховної ради Володимир Литвин підписав закон про виведення державних підприємств з-під обов'язкової дії тендерних процедур закону "Про здійснення державних закупівель" і направив на підпис президентові Віктору Януковичу.

Згідно з даними на сайті парламенту про стадії проходження відповідного законопроекту №9634, він переданий на підпис главі держави 17 липня, повідомляє агентство "Українські новини".

Відповідно до прийнятого законопроекту, із Господарського кодексу виключаються норми, за якими державні підприємства (як комерційні, так і казенні) для закупівель товарів, робіт і послуг використовують процедури, визначені законом про держзакупівлі.

Також із кодексу виключені пункти, які відносять під чинність закону про держзакупівлі комунальні підприємства і господарчі товариства, контрольний пакет акцій (або частки у статутному фонді) якого належить державі.

Реклама:

Безпосередньо в законі про держзакупівлі визначено, що до контрольованих державою підприємств (як держпідприємств, так і до акціонерних товариств) він застосовується тільки у разі, якщо закупівлі здійснюються за державні кошти.

Закон визначає державні кошти як кошти державного і місцевого бюджетів, позабюджетних державних фондів, а також кошти кредитів міжнародних фінансових організацій, залучених під держгарантії.

Також депутати розширили перелік видів закупівель, які не підпадають під чинність закону, включивши туди, зокрема, придбання й оренду землі й нерухомості, послуги, надавані для здійснення емісії або купівлі-продажу цінних паперів, навчання у закордонних вишах, низку закупівель для організації й здійснення гастролей і фестивалів національного рівня, а також для забезпечення діяльності спортивних збірних країни.

Депутати розширили перелік умов, які надають право змінювати умови договору після підписання (але до початку постачань).

Вони включили в нього погоджену зміну вартості контракту внаслідок сезонного коливання цін на товар або послугу, зміну ціни у зв'язку зі зміною податкових ставок, а також зміну індексу інфляції, валютних курсів і біржових котирувань, якщо вони використовуються в контракті.

Як повідомлялося, законопроект №9634 був прийнятий Радою 4 липня.

У цей же день Литвин подав у відставку у зв'язку із прийняттям парламентом за його відсутності закону про мовну політику.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: