Арбузов не згодний з Януковичем і МВФ - Bloomberg

Середа, 18 липня 2012, 15:31

Голова НБУ Сергій Арбузов не погодився з МВФ і президентом Віктором Януковичем, адже у регулятора повідомили, що золотовалютні резерви можуть вирости до кінця року, якщо "збережуться позитивні економічні тенденції".

Про це заявили агентству Bloomberg в НБУ, передає "Дело".

У Нацбанку не згодні з Міжнародним валютним фондом, який передбачає зменшення резервів.

Агентство відзначає, що в червні резерви скоротилися до рекордно низького за два останні роки рівня - на 4,7% до 29,3 млрд доларів.

Реклама:

"Падіння обумовлене головним чином тим, що "колишня радянська республіка" погасила 600 млн доларів єврооблігацій, взявши 1,1 млрд доларів у російської групи ВТБ", - заявив голова НБУ Сергій Арбузов.

"Нещодавнє зниження резервів викликане погашенням заборгованості, а не погіршенням економічної ситуації в Україні", - відповів Арбузов в письмовій відповіді на питання Bloomberg.

За його словами, центробанк зміг збільшити резерви на початку року, купуючи іноземну валюту.

Економічне зростання в Україні сповільнюється в міру того, як падає попит на експорт металу на тлі боргової кризи в Європі.

Резерви скоротилися з 31,8 млрд у грудні, коли вищі посадові особи вирішили підтримати гривню, а МВФ передбачив скорочення запасів до 24,4 млрд до кінця 2012 року.

МВФ вказав на скорочення резервів на тлі "затяжної уразливості", що загрожує Україні.

"Поступове збільшення гнучкості обмінного курсу дозволить пом'якшити зовнішні ризики, зміцнити резерви і зберегти конкурентоспроможність", - йдеться в заяві фонду від 6 липня.

У відповідь на ці заяви президент Віктор Янукович сказав, що центробанк повинен відмовитися від "штучної" прив'язки долара до гривні і дозволити курсу коливатися в межах коридору для контролю росту споживчих цін.

"Арбузов не погодився з МВФ і Януковичем", - відзначає агентство.

"Майже нульова інфляція не дає нам підстав для зміни нашої курсової політики в даний час", - заявив Арбузов.

"Тим не менш поступовий перехід до гнучкого обмінного курсу закріплений в нашій програмі з МВФ", - додав він, зауваживши, що такий перехід повинен "супроводжуватися відновленням фінансової системи України".

"У разі якщо ситуація з інфляцією залишиться сприятливою і якщо не буде ризику для стабільності гривні, центральний банк буде продовжувати монетарне стимулювання", - сказав Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!