Європа планує у четвер парафувати угоду про ЗВТ з Україною

Середа, 18 липня 2012, 11:30

Україна та ЄС остаточно завершили технічний процес доопрацювання тексту розділу Угоди про асоціацію, який стосується створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Остаточне парафування тексту відбудеться 19 липня у Брюсселі.

Про це повідомив речник ЄС з питань торгівлі Джон Кленсі, передає "Укрінформ".

"Юридичне вичитування тексту угоди щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі завершене. Технічне парафування відбудеться 19 липня у Брюсселі", - заявив Кленсі.

Реклама:

За його словами, далі почнуться технічні процеси щодо підготовки угоди до підписання, зокрема - переклад тексту на офіційні мови ЄС.

"Рішення про підписання Угоди буде залежати від політичної ситуації в країні", - підкреслив спікер ЄС з питань торгівлі.

Як відомо, у березні 2012 року міністр закордонних справ Костянтин Грищенко спрогнозував, що угода про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписана не раніше жовтня 2012 року - березня 2013 року, оскільки це масштабна робота, для якої потрібен час.

Україна і Євросоюз 30 березня після п'яти років переговорів парафували угоду про асоціацію, частиною якої є створення зони вільної торгівлі.

Незважаючи на те, що парафування є технічною процедурою, українська влада вважає це великим успіхом і початком процесу набуття країною членства в ЄС.

Поки дата підписання угоди про асоціацію не визначена, у Києві сподіваються, що це відбудеться протягом року.

Для набуття чинності угоди необхідно її підписання президентами та ратифікація Верховною радою України, Європейським парламентом та національними парламентами всіх країн-членів ЄС.

ЄС очікує від України рішень у справах проти колишніх вищих чиновників і чесних виборів Верховної ради для укладення угоди про асоціацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!