Валюти країн БРІК стрімко дешевшають

Понеділок, 25 червня 2012, 15:10

Ринки БРІК (Бразилії, Росії, Індії і Китаю), ВВП яких зріс більш ніж у чотири рази за десять років, з початку другого кварталу 2012 року демонструють максимальне ослаблення національних валют з 1998 року.

Вперше за останні 13 років бразильський реал, російський рубль і індійська рупія стали лідерами падіння серед валют країн, що розвиваються, а китайський юань втратив у ціні більше, ніж будь-коли з девальвації 1994 року, повідомляє агентство Bloomberg.

Інвестори біжать з чотирьох найбільших ринків БРІК, що розвиваються.

Рівень споживчих банкрутств в Бразилії підскочив до максимуму з 2009 року, ціни на експортовану з Росії нафту впали до мінімуму за останні 18 місяців.

Реклама:

Бюджетний дефіцит Індії збільшився, а ціни на нерухомість Китаю впали.

Аналітики і гравці очікують продовження ослаблення валют через загальне уповільнення економічного зростання.

"У мене ведмежі настрої. Коли світова економіка і потоки капіталу сповільнюються, це викликає безліч проблем і змушує замислитися", - заявив керуючий партнер хедж-фонду SLJ Macro Partners і колишній економіст Міжнародного валютного фонду Стівен Джен.

Падіння курсів валют, за словами Джена, може бути особливо неприємним.

За оцінками експерта, валюти Бразилії, Росії та Індії можуть подешевшати, щонайменше, на 15% до кінця 2012 року.

З початку поточного кварталу реал втратив 12% вартості, що стало максимальним падінням серед 31 найбільш активно торгованих валют світу, курс яких відстежують аналітики Bloomberg.

Рубль подешевшав на 11%, рупія - на 10%, а вартість китайського юаня знизилася на 1,2%, хоча в кризові 2008-2009 роки його курс залишався незмінним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: