У програми доступної іпотеки почалися проблеми

П'ятниця, 15 червня 2012, 09:41

Перший місяць реалізації програми кредитування купівлі доступного житла, що почалася 16 травня з видачі першого 15-річного іпотечного кредиту під 3%, вже дозволив виявити її основні проблеми.

По-перше, скоротилося число тих, кому уряд обіцяє дешеву іпотеку, пише "Комерсант-Україна".

Якщо в квітні прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв про 35 тис сімей, які отримають житло, то в травні він знизив планку до 30 тис.

До 14 червня видано лише 40 кредитів.

Реклама:

Друга проблема полягає в тому, що кількість заявок від бажаючих отримати дешеву іпотеку вже вдвічі перевищує житловий фонд, запропонований забудовниками.

Зараз на 6,177 тис поданих заявок доводиться тільки 3,867 тис квартир.

"Частина з них знаходиться в проблемних об'єктах, які не добудовуються, і є ризик, що вони не будуть введені в експлуатацію. Щотижня кількість квартир збільшується, але без нового будівництва попит задовольнити неможливо, - визнав директор департаменту реалізації держпрограм і розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Непомнящий. - Зараз є 1,5 тис га землі, де можна почати будувати доступне житло".

Третьою проблемою виявився низький поріг вартості 1 кв. м житла - від 4 тис (у регіонах) до 7 тис гривень (в Києві), який можуть запропонувати деякі забудовники.

До того ж, незважаючи на те що в держбюджеті 2012 року передбачено виділення 1 млрд гривень на компенсацію 13% з 16-процентної ставки кредиту, гривневий ресурс для видачі іпотеки банки повинні шукати самі.

"Щоб освоїти 1 млрд гривень, закладений в бюджеті, необхідно до кінця року видати кредитів на 25 млрд гривень", - підрахував директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост.

Чиновник НБУ не ризикнув засумніватися в здатності банків знайти і видати таку суму позик, але визнав, що іпотечний портфель всіх українських банків становить зараз 50,9 млрд гривень.

Виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Павло Матіяш пояснив що, виходячи із суми компенсації в 1 млрд гривень, до кінця року "необхідно видати іпотечних кредитів на 10 млрд гривень".

Однак тільки дві установи - Ощадбанк та Укргазбанк, обидва підконтрольні уряду, - заявили про своє бажання кредитувати купівлю доступного житла в національних масштабах.

Ще сім банків погодилися на мінімальну участь у програмі лише в окремих регіонах.

Не менш важливою проблемою є відсутність гарантій того, що уряд буде з року в рік резервувати в бюджеті необхідні кошти.

За словами заступника голови правління Ощадбанку Антона Тютюна, навіть самі клієнти не впевнені, що компенсації держави будуть діяти протягом усього терміну обслуговування кредиту, тому не поспішають звертатися в банки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: