"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Антимонопольний комітет просить "Київстар" і МТС знизити тарифи

Четвер, 14 червня 2012, 12:17

Антимонопольний комітет направив двом найбільшим операторам мобільного зв'язку в країні - "Київстару" і МТС - офіційні листи з рекомендаціями знизити тарифи.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Рафаель Кузьмін, пише "Комерсант-Україна".

Самі оператори говорять, що листів від АМКУ поки не отримували.

Ціни на мобільний зв'язок в Україні зростають з весни.

Реклама:

Так, в березні "Київстар" на 30% підвищив вартість SMS-та MMS-повідомлень і почав вводити щоденну абонплату в ряді тарифних планів.

Вчора компанія повідомила про подорожчання з 19 червня SMS-та MMS-повідомлень для абонентів тарифних планів Beeline на 50%.

Примітно, що попередження від АМКУ не отримав "Астеліт".

Оператор, обслуговуючий на кінець квітня 7,15 млн абонентів, в березні теж підвищував на 20% вартість SMS-та MMS-повідомлень, а також суму мінімального щомісячного поповнення рахунку в ряді тарифних планів.

"Ми вирішили, що якщо тарифи знизять два найбільші оператори, то третій це зробить автоматично", - пояснив позицію комітету Кузьмін.

За словами гендиректора "Астеліту" Олександра Баринова, березневе підвищення було вимушеним - компанія вирівнювала свої тарифи із середньоринковими.

"Більше підвищувати ціни ми не збираємося", - додав він.

Зростання цін в "Київстарі" і МТС вважають обґрунтованим і пояснюють в першу чергу інфляцією.

"У нас зростають витрати на утримання мережі: плата за електроенергію, збори за радіочастотний ресурс, зарплати, - пояснив президент "Київстару" Ігор Литовченко.

Однак, незважаючи на зростання витрат, фінпоказники операторів зростають, звертає увагу аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

До того ж новими тарифами "Київстар" і МТС намагаються стимулювати абонентів якомога менше дзвонити на номери інших операторів і здійснювати більше внутрішньомережевих дзвінків, що може бути сприйнято комітетом як антиконкурентні дії, вважає аналітик.

І все ж АМКУ навряд чи вдасться довести змову найбільших операторів або необґрунтованість підвищення тарифів, вважає керуючий партнер юридичної компанії Arzinger Тимур Бондарєв.

"Для цього треба проводити масштабне розслідування, а комітет останнім часом глибоко не копає", - відзначає він.

Нагадаємо, нещодавно в Україні офіційно скасували плату за з'єднання при розмовах по мобільному.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: