"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клименко відсуджує податки у бізнесменів з партії влади

Четвер, 14 червня 2012, 10:27

Зміцнення позицій фінансового блоку в уряді, представленого Сергієм Арбузовим, Олександром Клименко та Юрієм Колобовим, виливається у все більш жорсткі взаємини з представниками великого бізнесу - в тому числі, і з Партії регіонів.

Перш за все мова йде про посилення нагляду над формуванням податкових зобов'язань великими платниками, пишуть "Экономические известия".

Історія з пред'явленням великих податкових вимог до компаній депутата Дмитра Святаша - вже третій конфлікт, що вийшов на публіку між Податковою і великими бізнесменами з Партії регіонів.

Зокрема, ходили чутки про досить жорстке протистояння між ДПСУ, яку зараз очолює Клименко, і групою Ріната Ахметова щодо можливого введення рентного податку (збільшення плати за надрокористування).

Реклама:

Конфлікт же між бізнесменом Дмитром Фірташем і Клименко і зовсім вилився в публічну площину - в кінці березня Фірташ звинуватив ДПС в неповерненні ПДВ на 3 млрд гривень.

У відповідь Клименко заявив про існування ряду платників, які визнають тільки ті норми закону, які їм вигідні, і ухиляються від оподаткування за допомогою трансфертного ціноутворення, "і саме ця група бізнесменів поширює інформацію про наявність проблем з поверненням великих сум ПДВ".

Втім, це виявилося тільки початком протистояння фіскалів і великих бізнесменів, які входять в партію влади.

За відомостями видання, в ході процесів про визнання банкрутами підприємств, що входять до групи "АІС" депутата Дмитра Святаша та його партнера Василя Полякова (процеси ініційовані банками-кредиторами "АІС"), Державна податкова служба висунула грошові вимоги по різним несплатам податків на загальну суму близько 680 млн гривень.

Найбільші боржники бюджету - корпорація "Співдружність КОМП" (вимоги ДПС в Шевченківському районі Києва на 670 тис гривень), Автоскладальний завод КрАСЗ (вимоги Кременчуцької об'єднаної державної податкової служби в Полтавській області на 87 млн гривень), ТОВ "Автосервіс Т" (вимоги ДПС в Харківській області на 594 млн гривень).

Примітно, що найбільші податкові претензії ДПС виставляє компаніям групи "АІС" в Харкові - там розташований мажоритарний округ, за яким Дмитро Святаш збирається балотуватися у Верховну раду восени.

Фактично, депутат заборгував у вигляді бюджетних платежів майже 1/8 частину харківської казни і в разі недомовленостей з ДПС навряд чи зможе розраховувати на перемогу в рідному місті.

Це, на думку експертів, і є головною метою податкової, яка перед виборами хоче продемонструвати, що платити в бюджет будуть всі.

"Україні зараз вкрай важливо створити умови для продовження програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, яка закінчується в грудні цього року. Ключовою умовою продовження програми з боку МВФ є утримання бюджетного дефіциту на рівні 1,8% ВВП, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Для того щоб утримати дефіцит у цих рамках, податкова і митниця повинні зараз давати максимум можливих бюджетних надходжень: митниця робить це за рахунок закриття схем і збільшення митної вартості при імпорті, а податкова - через закриття схем ухилення від сплати податків, якими раніше користувалися близькі до влади бізнесмени".

Один з чиновників ДПС в неофіційній бесіді повідомив, що загальні претензії податкової до компаній з групи "АІС" можуть бути знижені: "Зараз йдуть звірки, і сума податкових претензій по Харкову може зменшитися - можливо, в розрахунки закралася помилка: неправильно були зроблені проводки, коли перекидалися активи при банкрутстві компанії. Через розмір цієї суми в справі присутня і прокуратура".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: