"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Статті для "євроспекулянтів" давно скасовані

Понеділок, 11 червня 2012, 15:32 -

Притягнути до відповідальності громадян, які перерепродують квитки на Євро-2012, украй важко.

Про це повідомив "Економічній правді" партнер адвокатського об'єднання "Хасін та Дроздовський" Любомир Дроздовський.

"Раніше, в Кодексі про адміністративні правопорушення існувала стаття 157, яка передбачала відповідальність за "дрібну спекуляцію", тобто скуповування та перепродаж із метою наживи товарів або інших предметів. У 2005 ця стаття була виключена", - пояснив він.

"Також існувала стаття 160-2, яка передбачала відповідальність за "незаконну торговельну діяльність", тобто здійснення угод куплі-продажу товарів чи інших предметів з ухиленням від реєстрації в установленому порядку. В листопаді 2011 року ця стаття також була виключена прийнятим законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Тому, на сьогодні відповідальність за такі дії у нас "гуманізована", - зазначив експерт.

Реклама:

За його словами, залишається тільки стаття 164, яка передбачає відповідальність за "провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання", та встановлює стягнення у вигляді "штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої".

"Але господарська діяльність передбачає "систематичність", довести яку при перепродажу квитків буде складно", - відзначив Дроздовський., зазначивши, що систематичними є лише дії, які вчинені 3 і більше разів.

Також можна притягнути до відповідальності за статтею 160 як за "торгівлю з рук в невстановлених місцях".

"Але знову ж таки, навряд чи знайдеться особа, яка торгуватиме відкрито "з рук" квитками на матчі чемпіонату", - відзначив Дроздовський.

За його словами, "євроспекулянти" можуть бути затримані на загальних підставах на строк до 3 годин. Наприклад, для встановлення особи чи для складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: