У Раді запропонували скасувати обов’язкову автоцивілку

Понеділок, 11 червня 2012, 12:57

Позафракційний депутат Валерій Шаманов виступив з пропозицією скасувати обов'язкову автоцивілку.

Він зазначив, що при розробці документа мотивувався тим, що стосовно автоцивілки дуже часто компанії затягують страхові виплати та постійно підвищують тарифи, передає DT.UA з посиланням на "Комерсант-Україна".

Настільки кардинальне рішення багаторічних проблем ринку депутат пояснює турботою про водіїв.

"Метою законопроекту є вирішення проблемних питань, які виникли навколо Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ), і стимулювання страховиків надавати більш якісні послуги у сфері автомобільного страхування", - говориться у пояснювальній записці до документа.

Реклама:

У 2011 році, за даними МТСБУ, було укладено 8,3 млн договорів, за якими страховики отримали 2,28 млрд грн премій, наростивши продажі на 33,3%.

Виплати росли повільніше - на 27,1%, до 918,6 млн гривень, що викликало нарікання клієнтів, які скаржилися на затягування, а часто і відмови СК їх здійснювати. З 83 компаній за підсумками минулого року погану оцінку за кількістю скарг від страхувальників і потерпілих отримали 52 СК.

Народний депутат Андрій Пінчук, який курирує питання страхування, підтримує запропоновану ініціативу.

"ОСЦПВ — соціальний вид страхування, але страховий ринок неадекватно ставиться до запропонованої державою можливості: за рахунок премій щодо ОСЦПВ компанії прагнуть покрити всі свої витрати, не дотримуючись при цьому прав клієнтів — кількість скарг від них постійно зростає", — зазначив Пінчук.

За словами страховиків, обов'язкове страхування цивільної відповідальності — це міжнародна вимога. Без "зеленої карти", яка є доповненням до полісу ОСЦПВ, автомобіліст просто не зможе виїхати за межі країни.

Нагадаємо, обов'язкове страхування відповідальності діє в Україні з 1 січня 2005 року.

В середньому вартість поліса у Києві становить близько 700 гривень, хоча його ціна в кожному конкретному випадку залежить від багатьох коефіцієнтів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: