Україна хоче брати участь у будівництві ще одного газопроводу до Європи

П'ятниця, 4 травня 2012, 18:37

Україна готова брати участь в будівництві Трансанатолійского газопроводу (TANAP).

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з віце-прем'єром Туреччини Алі Бабаджаном у Києві в п'ятницю, повідомляє DT.UA.

"Ми уважно стежимо за вашими перемовинами з Азербайджаном щодо будівництва Трансанатолійского газопроводу. Більше того, ми готові брати участь у будівництві цього газопроводу. Я маю на увазі як фінансово, так і постачати труби і компресорні станції", - сказав Азаров.

Прем'єр зазначив, що Україна останнім часом активно займається питанням диверсифікації постачань газу до країни.

Реклама:

Азаров вважає, що Україна і Туреччина могли б серйозно координувати свої позиції в галузі енергетики.

Український прем'єр запропонував обговорити всі енергетичні питання на 4-му засіданні робочої групи з питань енергетики, засідання якої заплановано провести в Києві в травні-червні поточного року.

Як відомо, наприкінці грудня 2011 року Туреччина і Азербайджан підписали меморандум про взаєморозуміння зі створення консорціуму, який будуватиме газопровід Trans Anadolu (TANAP) для постачання природного газу з азербайджанського родовища "Шах Деніз" до Європи через турецьку територію.

Протяжність трубопроводу становить 2 тис. кілометрів, первісна пропускна здатність - 16 млрд кубометрів на рік із можливістю розширення.

Вартість газопроводу буде визначатися компанією SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану, ДНКАР) і може бути близька до раніше озвучених цифр в 5 млрд доларів.

Будівництво газопроводу TANAP необхідне для експорту здебільшого з 50 млрд кубометрів газу, які Азербайджан має намір видобувати до 2025 року.

Учасники проекту планують вирішити всі питання по цьому газопроводу в 2012 року і почати будівництво із тим, щоб проект був зданий до кінця 2017 року, коли почнеться реалізація другої стадії розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!