Близнюк: з 10 травня люди зможуть отримати іпотеку під 3%

Четвер, 3 травня 2012, 16:21

Кабінет міністрів затвердив порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, повідомляє Радіо "Свобода".

За його словами, ухвалений урядом документ визначає механізм здешевлення вартості кредитів для забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, шляхом відшкодування частини відсотків за кредитами.

"Часткова компенсація відсотків надається за кредитами, одержаними позичальниками в банках, які віднесені до першої і другої груп згідно з розподілом, визначеним Національним банком. Часткова компенсація відсотків здійснюється в межах коштів, передбачених на ці цілі в державному бюджеті на відповідний рік", – пояснив Близнюк.

Реклама:

За його словами, вже з 10 травня громадяни України зможуть звертатися до банківських установ з проханням надати іпотечний кредит за урядовою програмою.

Перелік об’єктів незавершеного будівництва, в яких може отримуватися житло згідно з цим порядком, визначається за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київською і Севастопольською міських держадміністрацій міжвідомчою комісією із забезпечення громадян доступним житлом.

При цьому остаточне рішення про надання позичальникові кредиту для придбання житла в об'єкті незавершеного будівництва приймає банк згідно зі своїми внутрішніми правилами.

Кредити надаватимуться до 15 років у гривнях під не більш як 16% річних на момент видачі кредиту, частину виплат візьме на себе держава.

Обов’язковий внесок позичальника - до 25%, при бажанні він може бути збільшений.

Кредит видається за умови укладення договорів поручительства з кожним дієздатним членом сім'ї, який проживає разом з позичальником.

Іпотека надається, якщо щомісячний платіж не перевищує 40% сукупного середньомісячного доходу сім’ї.

Середньомісячний грошовий дохід позичальника не повинен перевищувати п'ятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: