Журналістам показали "вишку Бойка".Фото

Четвер, 3 травня 2012, 10:41

Минулого тижня Міністерство енергетики та вугільної промисловості продемонструвало представникам медіа скандальну самопідйомну бурову установку (СПБУ) "Петро Годованець" (West Juno), яку Україна придбала за 400 млн доларів.

Як стало відомо, наразі морська бурильна установка знаходиться в турецькому порту Герисун, куди прибула з заводу-виробника міжнародної інжинірингової компанії Keppel Fels (Сингапур), яка відповідала за зварювальні роботи та збірку, пише "Українська енергетика".

 

"Оскільки в Україні немає портів з достатньою глибиною для збірки та тестування опор СПБУ (їх висота становить150 м), місцем виконання робіт був обраний Герисун. Цей порт гарно захищений, що дозволило команді з 300 людей працювати над буровою 24 години на добу, в тому числі, взимку. На сьогодні бурова зусиллями сингапурської Keppel, турецьких ENMAR та ARAS зібрана, завершується її тестування. На СПБУ вже працює команда "Чорноморнафтогазу", невдовзі установка буде відправлена в Україну", – зазначає журналіст, який побував на West Juno.

За враженнями представника медіа, якими він поділився у своєму блозі, платформа бурової являє собою "масштабне багатоповерхове судно", на палубах якого є власний кран, вертолітний майданчик та багато високотехнологічного обладнання.

Реклама:

Зокрема, на платформі встановлено обладнання водоочистки, опріснення води та очистки стічних вод, завдяки чому відходи в море не скидаються.

 

Також, за його словами, в приміщеннях є все необхідне для роботи та відпочинку: комфортабельні ліжка, санвузли, телевізійне та музичне обладнання, читальна зала, їдальня, пральня й навіть спортзал, тощо.

 

Нагадаємо, нове бурове обладнання має дозволити державній компанії "Чорноморнафтогаз" до 2015 року видобувати 3 млрд кубометрів газу.

Як відомо, у "Дзеркалі тижня" було оприлюднено інформацію про те, що державна компанія "Чорноморнафтогаз" придбала сінгапурську бурову установку за, завищеною на 150 мільйонів доларів, ціною.

У відповідь міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко назвав матеріал замовним і сказав, що буде просити СБУ з`ясувати, хто може бути замовником.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: