"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ключі електронного підпису від Податкової не радують учасників ринку

Вівторок, 29 травня 2012, 10:36

До літа Державна податкова служба обіцяла запустити в роботу центр сертифікації ключів електронного підпису і почати безкоштовну видачу таких ключів підприємцям.

Проте ні самі бізнесмени, ні експерти не бачать в цьому нічого хорошого, пишуть "Экономические известия".

Ініціатива фіскалів зовсім не радує учасників ринку, що надають аналогічні послуги на платній основі.

Воно й зрозуміло: для них це втрата частки ринку і, відповідно, прибутку.

Реклама:

"Нововведення може обернутися для ряду недержавних акредитованих центрів сертифікації ключів банкрутством", - вважає замдиректора АЦСК "Інфраструктура відкритих ключів" Геннадій Данішевський, зазначаючи, що мова йде зовсім не про конкуренцію з державою, адже конкурент - це той, хто продає аналогічну послугу.

А якщо вона надається безкоштовно державним монополістом, то в результаті ліквідовується як такий ринок послуг.

Погоджується з колегою і представник компанії-дилера програмного забезпечення по здачі електронної звітності, що побажав залишитися неназваним.

За словами співрозмовника, питання безкоштовності послуг АЦСК ДПС потребує окремого розгляду, оскільки учасники ринку не раз стикалися з ініціативами податкової і зрозуміли, що "безкоштовний сир буває лише в мишоловці".

Так, наприклад, безкоштовні ключі можуть пропонуватися в "комплекті" з додатковими платними послугами, від яких не можна відмовитися.

Потім існує ймовірність того, що ДПС зобов'яже платників податків купувати засоби електронного цифрового підпису у конкретного виробника.

Відкритим залишається питання вартості доставки електронних документів.

Крім того, невідомо, скільки коштуватимуть носії інформації, на які записуються безкоштовні ключі.

Думки ж юристів-представників приватних компаній щодо наслідків держініціатіви розділилися.

За словами керівника проектів Kreston GCG Олександра Куксіна, державний центр сертифікації ключів, безумовно, стане серйозним конкурентом приватним АЦСК.

Крім того, нагадує юрист ЮФ "Ілляшев і Партнери" Владислав Голубовський, електронні ключі надаються приватними компаніями на один рік.

І, швидше за все, платники податків не стануть розривати вже існуючі договори, а перезаключать нові вже з ДПС як з центром сертифікації ключів.

Загалом, незабаром приватні компанії ризикують позбутися більшості своїх клієнтів.

Втім, упевнена старший юрист AstapovLawyers Юлія Яшенкова, навряд чи створюваний ДПС центр зможе стати конкурентом приватним структурам.

За її словами, у нього не вистачить ресурсів для обслуговування всього ринку, а процедури надання послуг у такому центрі можуть бути занадто складні і розтягнуті в часі.

Тому багато клієнтів віддадуть перевагу отримати ключі електронного підпису за гроші, але швидко.

"Державний центр, безумовно, "відтягне" на себе певну частку ринку і, відповідно, прибутку існуючих гравців. Однак ця частка буде несуттєвою", - впевнена юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: