Вивід валюти нерезидентами знецінив гривню

Четвер, 24 травня 2012, 10:37

Міжбанківський валютний ринок лихоманить.

Вчора американська валюта зробила найбільш різкий з початку року стрибок на українському ринку, пише "Комерсант Україна".

Діапазон, в рамках якого банки здійснювали операції, підвищився відразу на 1,8-2,3 коп.

За даними валютного індикатора, угоди пройшли за ціною 8,072-8,087 грн / $.

Реклама:

Це максимальний показник за більш ніж два роки - останній раз курс був вище 26 січня 2010 року, з тих пір, не рахуючи тимчасові просідання курсу, долар весь час дорожчав.

Готівковий ринок рухався слідом за міжбанком. Найвищі курси купівлі / продажу долара досягали 8,08 / 8,10 грн, середні склали 8,04 / 8,08 грн / $.

Основною причиною таких різких валютних коливань на міжбанку стало підвищення попиту на долари з боку іноземних гравців.

"Зростання почався в минулий четвер після того, як Мінфін погасив велику суму - понад 2 млрд грн - за короткостроковими державними облігаціями, в які інвестували нерезиденти. І вони почали купувати валюту для виведення її за кордон. Це співпало з іншим циклічним фактором, що спостерігався в травні минулого року, - виплатами дивідендів низкою великих іноземних компаній, також купували валюту для їх виводу. Активно купували валюту та імпортери", - пояснює директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.

Дійсно, з 15 по 23 травня нерезиденти скоротили вкладення в держпапери на більш ніж 1 млрд грн, таким чином збільшивши міжбанківський попит на валюту на $ 125 млн.

Ситуацію посилило падіння курсу євро вперше з липня 2010 року нижче рівня $ 1,26 - котирування валюти впали на 7,2-7,7 коп., до 10,21-10,24 грн / євро.

Додатковим фактором нестабільності виступив сам центробанк. "НБУ не брав участі в процесі, коли курс почав підвищуватися, тому що вважав непотрібним допомагати нерезидентам виходити з ринку", - відзначає заступник голови правління одного з великих банків.

Експерти не вважають нинішнє підвищення курсу долара ознакою насувається девальвації.

Вчора таке різке підвищення ціни американської валюти все-таки стривожило Нацбанк, і він провів інтервенції по курсу 8,02 грн / $. В останній раз регулятор виходив на ринок з інтервенціями ще в лютому, продавши $ 304 300 000 за курсом 7,991 грн / $.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: