ЄС закликав Грецію залишитися, але готується до розлучення

Четвер, 24 травня 2012, 09:18

Лідери Євросоюзу, які отримали пораду готувати екстрені плани на випадок виходу Греції з єврозони, закликали країну продовжити здійснення заходів економії і завершити реформи, узгоджені в рамках програми допомоги.

Після переговорів лідери заявили, що зобов'язані утримати Грецію в єврозоні, але вона також повинна дотримуватися умов угоди, повідомля Reuters.

"Ми хочемо, щоб Греція залишилася в єврозоні, але ми наполягаємо, щоб Греція дотримувалася зобов'язань, на які погодилася", - сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель репортерам після саміту в Брюсселі, яки тривав далеко за північ.

Три джерела повідомили Рейтер, що робоча група Єврогрупи (EWG) - експерти, які працюють з міністрами фінансів єврозони, - в понеділок узгодила інструкції для країн блоку, згідно з якими, їм необхідно підготувати індивідуальні екстрені плани на випадок, якщо Греція вирішить покинути єврозону.

Реклама:

Міністерство фінансів Греції спростувало існування таких інструкцій, але міністр фінансів Бельгії Стевен Ванакере сказав: "Всі екстрені плани (відносно Греції) зводяться до одного й того ж: бути відповідальним для уряду означає передбачити навіть те, чого ви сподіваються уникнути".

У документі, з яким вдалося ознайомитися Рейтер, деталізовані можливі витрати для окремих країн єврозони в разі відходу Греції, і сказано, що якщо це станеться, необхідно домагатися "мирного розлучення".

Там також говориться, що ЄС і Міжнародний валютний фонд, ймовірно, нададуть до 50 мільярдів євро, щоб полегшити Греції цей шлях.

Хоча уми лідерів єврозони були, в основному, зайняті цією перспективою, вони не уникли серйозних розбіжностей з приводу випуску спільних облігацій єврозони та інших заходів боротьби з борговою кризою, таких, як надання проблемним країнам додаткового часу для здійснення необхідного скорочення витрат.

Перемога соціаліста Олланда суттєво змінила умови дебатів в Європі, оскільки його заклик робити акцент швидше на зріст, ніж на скорочення боргів тепер став бойовим кличем і для інших лідерів.

Це викликало зіткнення з консервативною Меркель, чиєю головною метою є бюджетні обмеження і структурні реформи.

На своєму першому саміті ЄС Олланд виступив за випуск загальних облігацій єврозони, незважаючи на постійний опір Німеччини. "Я не один захищаю євробонди", - сказав він.

Меркель не подала вигляду, що відмовляється від своїх заперечень по цій пропозиції, яка, за її словами, може обговорюватися тільки в разі появи набагато більш тісного бюджетного союзу в Європі.

Нідерланди, Фінляндія та деякі невеликі країни єврозони підтримали її.

На саміті в середу не було прийнято жодних великих рішень, оскільки його метою була розробка ідей підтримки зростання економіки і зайнятості напередодні засідання в кінці червня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: