Світовий банк скоротив прогноз зростання економіки Китаю

Середа, 23 травня 2012, 10:35

Світовий банк скоротив прогноз зростання економіки Китаю на 2012 рік до 8,2% і закликав країну до пом'якшення монетарної політики для посилення споживання замість державних інвестицій, що піднімають економічну активність.

Про це повідомляє Reuters.

У своєму піврічному звіті про економічну ситуацію в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні Світовий банк повідомив, що уповільнення зростання економіки Китаю позначиться на зниженні зростання азіатського регіону до мінімуму двох років, але додав, що європейська криза може стати причиною ще більшого збитку економіки регіону.

Млявий попит в США і Європі і спад активності на ринку нерухомості Китаю залишать свій слід на економіці КНР вже найближчим часом, говориться в заяві банку.

Реклама:

На думку Світового банку, пом'якшення монетарної і податково-бюджетної політики сприятиме зростанню активності.

Тим не менш, банк відзначив, що набір доступних заходів пом'якшення обмежений у зв'язку з інфляційними ризиками, які можуть підскочити на тлі відновлення зростання поряд із зростаючим держборгом.

"Керівництво регіону повинно залишатися гнучким до зміни монетарної політики, якщо зростання скоротиться, а інфляційний тиск зросте", - повідомив Світовий банк.

Банк знизив прогноз зростання економіки Китаю до 8,2% з 8,4%.

На думку банку, Пекін повинен лише трохи підлаштувати монетарну політику, вдавшись до скорочення норм банківського резервування, так як реальні відсоткові ставки знаходяться на негативній території.

Це означає, що другій за величиною економіці світу доведеться покладатися на податково-бюджетну політику, ніж на стимулювання зростання.

"Для податково-бюджетних стимулів знадобиться менше кредитування, менше державного фінансування, і вони менше націлені на інфраструктуру", - повідомив банк.

"Пріоритет повинен віддаватися податково-бюджетним заходам для підтримки споживання, таким як скорочення податків, витрати на соцзабезпечення та інші соціальні видатки".

Звіт Світового банку вийшов через день після того, як китайські ЗМІ повідомили, що КНР прискорить схвалення інфраструктурних інвестицій для боротьби з уповільненням економіки.

Світовий банк знизив прогноз зростання китайської економіки, після того як Міжнародний валютний фонд зберіг прогноз для Китаю на рівні 8,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: