Пшениця дорожчає через загрозу засухи в Росії, Україні та Казахстані

Вівторок, 22 травня 2012, 14:31

Ціни на пшеницю за останній тиждень виросли більш ніж на 20%, сягнувши дев'ятимісячного максимуму на тлі побоювань, що житниці Росія, Україна і Казахстан постраждають від засухи.

Американський штат Канзас, головний виробник пшениці в США, цієї весни також пережив тривалий період відсутності дощів, повідомляють "Ведомости".

Несподіване ралі на зерновому ринку змусило хедж-фонди та інших спекулянтів, які зробили ставки на подальше падіння цін, терміново викупити зроблені позиції, і це привело до чергового подорожчання пшениці.

Липневі пшеничні ф'ючерси на індикативний твердий червоний сорт на біржі CBOT в Чикаго в понеділок піднялися до сезонного максимуму в 7,22 дол за бушель, що на 20,9% вище за рівень тижневої давності.

Реклама:

Пізніше вони трохи опустилися - до 7,06 дол за бушель, і все ж зростання становило 1,6%.

Пшениця торгується з найбільшою абсолютною премією до кукурудзи майже за 12 місяців.

Американські тваринницькі комплекси і птахоферми можуть відмовитися від пшениці як від основного виду корму і перейти на кукурудзу, спустошивши засіки ще до надходження нового врожаю.

Трейдери побоюються різкого падіння виробництва в Росії і колишніх радянських республіках після осінньої посухи в 2011р.

За прогнозами аналітиків, Росія, Україна і Казахстан в цьому році вироблять в цілому 76-80 млн тонн пшениці проти торішніх 101 млн тонн.

Зниження обсягів виробництва в Росії нагадало період 2010-2011 рр.., Коли через посуху країні не вдалося зібрати урожай, і Москва заборонила експорт зерна, що призвело до різкого подорожчання пшениці.

Проте аналітики вважають, що сформована ситуація набагато краща, ніж два роки тому, коли Росія, Україна і Казахстан змогли зібрати всього 68 млн тонн пшениці: навіть самий песимістичний прогноз на 2012 р. обіцяє 76 млн тонн. Крім того, за минулі два року в світі накопичилися достатні запаси пшениці, а Австралія з Аргентиною в цьому році розраховують на хороший урожай.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: