Український ринок молока стагнує через скорочення поголів'я

Вівторок, 22 травня 2012, 11:00

Виробництво молока в Україні падає вже кілька років через скорочення поголів'я.

Тільки за перші чотири місяці цього року воно скоротилося на 1,2%, до 2,62 млн голів порівняно з аналогічним періодом минулого року, пише "Комерсант Україна".

А всього за останні десять років поголів'я зменшилося на 18,6%, що привело до падіння виробництва молока на 12,4%.

Як результат, Україна вже втратила чотири позиції в світовому рейтингу молоковиробників, перемістившись з 10-го на 14-е місце.

Реклама:

За підсумками 2011 року Україна виробила 11,08 млн тонн молока. Для порівняння, в 1990 році в країні вироблялося в два рази більше - 22,5 млн тонн молока.

Запобігти падінню виробництва молока в Україні намагалися всі склади уряду останні 15 років.

У 1998 році в Україні була введена програма держпідтримки для виробників молока у вигляді дотації за рахунок повернення ПДВ від реалізації готової молочної продукції.

Сільгосппідприємства отримували її щомісяця, а селяни - два рази на місяць через молокопереробні підприємства.

У 2010 році цей механізм вирішили змінити - після вступу в силу нового Податкового кодексу аграрії почали перераховувати ПДВ до спецфонду держбюджету.

А в 2011 році кошти на компенсації за молоко і зовсім припинили виділяти (роком раніше дотації становили 970 млн грн).

У поточному році Кабінет міністрів знову зайнявся вирішенням проблем на ринку молока.

У березні прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству аграрної політики і продовольства розробити механізм цільової адресної дотації виробникам молока, а також програму здешевлення кормів.

У квітні міністр аграрної політики Микола Присяжнюк представив програму збільшення поголів'я корів, згідно з якою уряд виділив зі спеціального фонду держбюджету 1,08 млрд грн на дотації селянам за вирощування молодняку ​​великої рогатої худоби (ВРХ).

Більш того, представники влади пропонують встановити регулювання цін на ринку молока. Зараз у Верховній Раді зареєстровано відразу два законопроекти, які передбачають встановлення мінімальних закупівельних цін на молоко і молочну сировину.

Авторами обох документів виступають народні депутати від Партії регіонів - Григорій Калетник і Валерій Коновалюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: