НКЦПФР затвердила допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу в Україні

Понеділок, 21 травня 2012, 14:30

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України.

Документ, має на меті створення сприятливих умов і стимулювання обігу на українських фондових біржах цінних паперів іноземних емітентів, що мають активи в Україні та торгівля цінними паперами яких здійснюється на іноземних біржах.

Варто зазначити, що вперше проект Положення був схвалений рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.08.2011 № 1211 та оприлюднений для обговорення на офіційному веб-сайті Комісії.

За результатами обговорення було отримано низку зауважень та пропозиції, у зв’язку з чим зазначений проект було доопрацьовано.

Реклама:

7 травня 2012 року доопрацьований проект Положення розглядався на засіданні Комітету з питань розвитку боргових, похідних та запровадження нових інструментів фондового ринку і був рекомендований для затвердження НКЦПФР з урахуванням поправок Асоціації (5 з 7 враховані) та Української біржі.

Крім того, досягнуто порозуміння щодо доцільності виключення такої підстави для відмови у наданні допуску як "наявність у поданих документах відомостей, що свідчать про підвищений ризик порушення прав інвесторів у цінні папери іноземного емітента".

Також скорочено термін повідомлення про прийняття рішення про допуск на офіційному веб-сайті Комісії (передбачалось 15 днів) та усунуто невідповідність у термінах законодавства України та інших країн.

Разом з тим, деякі норми Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України вимагають доопрацювання.

"Необхідно конкретизувати такі умови допуску цінних паперів іноземних емітентів як "достатня ліквідність на іноземних фондових біржах" та "більшість активів емітента знаходяться на території України".

Документи, що подає іноземний емітент для одержання дозволу на допуск, мають бути у вигляді формалізованих довідок, що скоротить ризик відмови на підставі "невідповідності поданих документів вимогам законодавства", вважає Сергій Москвін, Директор з регулювання ринків Асоціації "Фондове Партнерство".

Крім того, додає експерт, проблематичним залишається одержання згоди Національного банку України на допуск цінних паперів іноземного емітента до обігу на території України, оскільки чинне законодавство не містить такої вимоги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!