Facebook майже півгодини коштував дорожче "Газпрому"

П'ятниця, 18 травня 2012, 20:10

Капіталізація соціальної мережі Facebook в перші хвилини торгів на біржі Nasdaq досягала 123 млрд доларів, потім на якийсь час стабілізувалася на позначці 115 млрд доларів (42 долара за акцію при ціні розміщення в ході IPO в 38 доларів).

Таким чином, протягом приблизно півгодини соціальна мережа, створена в 2004 році Марком Цукербергом і його однокурсниками для спілкування між студентами Гарварду, коштувала більше, ніж володар найбільших у світі запасів природного газу - російське ВАТ "Газпром", ринкова вартість якого за підсумками торгів у п'ятницю склала близько 106 млрд доларів, повідомляє "Интерфакс".

Однак незабаром акції Facebook просіли до ціни розміщення, яка відповідає капіталізації всієї компанії трохи більше 104 млрд доларів.

Facebook, у якої зараз 900 млн активних користувачів (всі разом вони генерують 125 млрд статусів "дружба"), - найбільша соціальна мережа в світі.

Реклама:

В результаті IPO вартість пакета акцій 28-річного засновника компанії склала майже 20 млрд доларыв.

Усього розміщено 421,2 млн акцій Facebook - 180 млн акцій виставила на торги сама компанія, ще 241,2 млн - її акціонери, включаючи Accel Partners, Goldman Sachs і Digital Sky Technologies Алішера Усманова і його партнерів.

Засновник соцмережі Марк Цукерберг продав 30,2 млн із приналежних йому 533,8 млн акцій, після IPO йому належить 31% голосуючих акцій (разом з пакетами інших акціонерів, якими він має право голосувати - 57,3%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: