Азаров каже, що "Південний потік" не потрібен як Україні, так і Росії

Середа, 16 травня 2012, 14:59

Будівництво "Південного потоку" економічно невигідне як Україні, так і Росії, тому що на будівництво цього газопроводу РФ витрачає 50 мільярдів євро, у той час як модернізація української ГТС потребує 1,5 мільярда євро.

Про це прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у Європейському парламенті, передає "Укрінформ".

"Через територію України проходить три газопроводи, які можуть поставляти в Європу 150 мільярдів кубометрів газу. А при проведенні модернізації нашої ГТС, вартість якої оцінюється в 1,5 мільярда євро, ми будемо спроможні поставляти в Європу 200 мільярдів кубометрів газу, тобто повністю закрити потреби Європи у газі. Водночас Росія планує збудувати "Південний потік". Отже, Росія зі свого боку хоче повністю відмовитися від транзитних послуг, які зараз надає Україна. А ми змушені повністю позбавлятися від поставок газу з Росії. Хіба це не абсурдна ситуація, особливо в умовах нестабільності на світових ринках?" - заявив Азаров.

При цьому він підкреслив, що через кабальні газові контракти 2009 року Україна змушена закуповувати російських природний газ за найвищими у Європі цінами, а переплата за газ перевищує річні видатки держави на медицину.

Реклама:

Саме тому, зазначив Азаров, Україна змушена максимально скорочувати споживання цього енергетичного ресурсу, збільшувати власний видобуток вуглеводнів, шукати альтернативні джерела енергії та переводити свої енергоблоки з газу на вугілля.

"В умовах нестабільності на світових фінансових ринках краще було б направити ці кошти на модернізацію нашої промисловості, проведення структурних реформ тощо. Та і в Росії є маса проблем, на які можна було б направити величезні кошти, які зараз вкладаються у будівництво "Південного потоку", - заявив Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: