"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Каськів пояснив зволікання з LNG-терміналом "великою політикою"

Неділя, 13 травня 2012, 11:26

Постанова Кабінету міністрів, якою буде зафіксоване техніко-економічне обґрунтування національного проекту LNG-термінал, очікується протягом кількох тижнів.

Про це заявив на прес-конференції в п'ятницю глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Проект рішення уряду, яким буде зафіксоване ТЕО, готовий. Я думаю, в найближчі декілька тижнів він буде розглянутий урядом, і думаю, рішення буде позитивним, тому що ведеться серйозна робота з Міненерго", - зазначив Каськів.

Чиновник визнав, що в ході реалізації проекту виникла затримка.

Реклама:

"Якби ви знали, з якою кількістю проблем і перешкод потрібно зіткнутися для реалізації цього проекту, то ви, напевно, зрозуміли б, чому є це зволікання. Відставання зараз невелике, десь три місяці від плану", - сказав Каськів.

Разом ыз тим, Каськів запевнив, що в ході роботи над проектом був оптимізований сам шлях його реалізації.

"Для реалізації цього проекту ключове питання - ресурси, поставки газу. На старті цієї світлої і красивої ідеї ми недооцінили цю проблему. Нам здавалося очевидним: потрібно просто побудувати завод з прийому газу, і альтернативний газ сам потече в Україну. Але тут велика політика, і тут питання навіть не в грошах, а в самому факті того, що Україна стає державою з альтернативними джерелами постачань. Іде велика геополітична гра", - сказав він.

Каськів підкреслив, що на даному етапі Держагентству вдається ефективно долати всі перешкоди.

"Я ніяких проблем тут поки не бачу. Важливо, що є підтримка з боку президента, найвища. Він особисто веде переговори в ході зустрічей з цього проекту", - розповів він.

Відповідаючи на питання журналістів, чи немає яких-небудь домовленостей про співпрацю по LNG-терміналу з українськими бізнесменами, зокрема, з Дмитром Фірташем, Каськів сказав: "Якби хтось з українських підприємців був зацікавлений в інвестуванні в цей процес, я думаю , що це варто було б вітати. Але жодних домовленостей, на жаль, на сьогодні, і навіть переговорів ні з ким з українських капіталістів не велося".

Як відомо, українська влада розраховує, що після завершення будівництва першої черги LNG-терміналу - до кінця 2014 року - України зможе отримувати зріджений газ в обсязі до 2 млрд кубометрів на рік з доведенням через рік цього показника до 5 млрд кубометрів, а в перспективі - до 10 млрд кубометрів.

Це, на думку українських чиновників, зменшить залежність від російського газу.

Вартість будівництва LNG-терміналу складе 846 млн євро. Фінансування будівництва здійснюватиметься за наступним принципом: 30% від загальної вартості складуть кошти консорціуму, в який увійде України, а 70% - за рахунок позикових коштів (кредитів, облігацій і т.д. т.п.).

30 січня 2012 компанія SOCOIN завершила розробку ТЕО національного проекту LNG-термінал.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!