"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дефолт України відкладається... до наступного року?

П'ятниця, 11 травня 2012, 12:55

Україна у 2012 році ще впорається з обслуговуванням боргів, "в тому числі і перед МВФ".

Таке переконання висловив гендиректор Бюро економічних та соціальних технологій Валерій Гладкий, передає Deutsche Welle.

Свою впевненість у цьому Гладкий пояснює тим, що від початку року в Україну надійшло 48 млрд доларів, а було виплачено 43 мільярди.

Крім того, зазначає експерт, ажіотаж населення навколо скупівлі валюти вщух, а НАК "Нафтогаз України" знизив обсяги закупівлі валюти для закачування в підземні газосховища дорогого газу впродовж літнього періоду, а це "впливає на державні борги та на обмінний курс, бо менші обсяги закупівель означають менший попит на валюту".

Реклама:

Гладкий також не виключив припливу валютних надходжень від заходів з проведення в державі європейської футбольної першості.

На його думку, "Євро-2012" "може мати деякий стабілізуючий вплив на стан національної валюти".

Натомість керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман оцінює ситуацію набагато скептичніше.

Він вважає символічним те, що представництво МВФ в Україні очолив представник Білорусі і називає теперішню політику уряду "політикою білорусизації України на зовнішній арені".

Якщо Київ не продемонструє прогрес у виконанні меморандуму з МВФ, наступний рік може стати набагато складнішим, бо за зовнішніми боргами, за словами Наймана, Києву доведеться виплачувати більше чотирьох мільярдів доларів.

Кредити МВФ могли би стати непотрібними, якби урядові вдалося збільшити ціну газу для населення до економічно обґрунтованого рівня, упевнений Валерій Гладкий.

Він вважає, що це можливо, але уряд має наперед запровадити адресну систему соціальних субсидій замість чинної, за якою пільги отримують ті, хто "не має на це ані морального, ані економічного права".

Цю думку підтримав і Найман. Він вважає необхідним перед переходом на нові газові тарифи ще й демонополізувати ринок газу в Україні і реформувати соціальну систему, оскільки "інакше народ можна довести до відчаю".

"Україні слід шукати внутрішні джерела запозичень, і досі це їй вдається. Але облігацій внутрішньої державної позики вже випущено на 24 млрд доларів, а відсотки за ними набагато вищі, ніж відсотки за кредитами МВФ", – нагадав Найман.

І Найман, і Суслов не є прихильниками кредитів від Росії, які, на думку економістів, не отримати без додаткових економічних та політичних зобов'язань.

Суслов, зокрема, вважає, що наявність російських кредитів значно послаблює Україну на переговорах з Москвою щодо ціни газу, його транспортування до Європи, участі України в зоні вільної торгівлі СНД та її втягнення в Митний союз пострадянських держав.

Економіст не бачить можливостей зменшити зовнішні борги, але вважає за можливе відшукати більш дешеві зовнішні запозичення.

Зрештою, зауважує, своєю чергою, Найман, сьогодні всі держави світу живуть в борг. Для України ж він вважає доцільним не стільки уникати боргового накопичення, як більш ефективно використовувати вже позичені гроші.

Як відомо, за даними НБУ, державний борг України наприкінці першого кварталу 2012 року склав 483,298 млрд гривень, що означає його збільшення за останні два роки на 52%.

У 2012 році Україні необхідно сплатити 95,483 млрд гривень боргів: 53,208 мільярда складають виплати за внутрішнім, а ще 42,275 мільярда гривень - за зовнішнім боргом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: