Італійська Eni підозрюється в корупції при розробці родовища в Казахстані

Четвер, 10 травня 2012, 19:27

Прокуратура Мілана підозрює італійську енергетичну компанію Eni в дачі великого хабара під час укладання контрактів з розробки великого нафтогазового родовища Кашаган в Казахстані.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на італійську газету Corriere della Sera.

Як відзначає видання, хабар в розмірі мінімум 20 млн доларів був виплачений Eni на першому етапі розробки Кашаганського родовища в період весни 2007 року казахським політикам.

З боку енергетичної групи підозрюваними проходять кілька її менеджерів, однак глава Eni Паоло Скароні в їх числі не фігурує. Проте розслідування ведеться відносно всієї компанії як юридичної особи, зазначає газета.

Реклама:

У зв'язку з розслідуванням цієї справи прокуратура Мілана вимагає направити в компанію Agip Kco, дочірню компанію Eni в Казахстані, державного кризового керуючого або ж заборонити їй продовжувати укладати контракти в країні.

Рішення суду по запиту міланських слідчих повинно бути винесено в кінці травня. Eni ніяк не коментує інформацію, що з'явилася в ЗМІ.

Це не перший подібний корупційний скандал, пов'язаний з ім'ям однієї з найбільших світових енергетичних компаній.

Так, в червні 2011 року стало відомо, що Eni підозрюється в корупції при укладанні контактів в Кувейті та Іраку, де компанія також бере участь в розробці родовищ нафти.

Нещодавно "Роснефть" погодила з Eni список спільних шельфових проектів. Eni готова вкласти в розвідку в Баренцевому і Північному морях 2 млрд доларів, а також надати "Роснефти" частку в своїх проектах у Північній Африці, а в подальшому також, можливо, співпрацювати в Північній Європі, США і на Алясці.

Кашаган - велике нафтогазове родовище в Казахстані, розташоване на півночі Каспійського моря.

Геологічні запаси Кашагана, за даними казахських геологів, оцінюються в 4,8 млрд тонн нафти.

За даними оператора проекту, загальні нафтові запаси становлять 38 млрд барелів, або 6 млрд тонн, з них витягнуті - близько 10 млрд барелів.

В Кашагані є великі запаси природного газу - більше 1 трлн кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: