Азаров: через кризу Україна втратила 2 мільйони робочих місць

П'ятниця, 6 квітня 2012, 15:06

У період фінансово-економічної кризи Україна втратила 2 млн робочих місць.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі із представниками громадських організацій та експертами з питань зайнятості, повідомляє агентство "Українські новини".

"За роки кризи ми втратили 2 млн робочих місць", - заявив Азаров.

Він зазначив, що чисельність активно працюючого населення практично зрівнялася із числом пенсіонерів, що не дає можливості вирішувати питання соціального забезпечення громадян, які його потребують.

Реклама:

"Нам потрібно створювати не просто робочі місця, а треба створювати робочі місця, які дають велику додану вартість", - підкреслив Азаров.

Він додав, що низька зайнятість населення стримує економічне зростання.

Прем'єр зазначив, що в країні потрібні високотехнологічні робочі місця.

"У нас певний перекіс: з одного боку, ми говоримо, що в нас 8 млн людей активного працездатного віку, і це наш резерв, з другого боку, ми маємо дефіцит робочої сили й дефіцит трудових ресурсів, наприклад, у будівництві, де в нас пішов розвиток, ми маємо дефіцит у машинобудуванні й так далі", - розповів Азаров.

Разом із тим, він підкреслив, що уряд розуміє, що для ліквідації дефіциту з високотехнологічних спеціальностей потрібно проробити величезну роботу, що може потребувати певного часу й зусиль.

Як приклад Азаров навів ІТ-галузь, для розвитку якої уряд планує за кілька років збільшити кількість студентів, які навчаються на спеціальностях у цій галузі, на 10-20 тисяч.

"Ми провели значну роботу і змогли додатково знайти всього-на-всього 2 тис. місць для студентів, тому що потрібні професори, потрібні підручники, потрібна матеріально-технічна база. Зрозуміло, що те завдання, яке ми поставили протягом 2 років, збільшити кількість прийому на 10-20 тисяч, воно буде вирішене, але воно не буде вирішене за один рік", - сказав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що ці заходи дадуть ефект через кілька років, коли такі фахівці будуть підготовлені.

Як повідомлялося, за даними Державної служби статистики, на 1 березня 2012 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 0,547 млн безробітних.

При цьому на 1 січня 2009 року було зареєстровано 0,845 млн безробітних, на 1 січня 2010 року - 0,532 млн, на 1 січня 2011 року - 0,545 млн

Віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко ініціює звільнення від сплати єдиного соціального внеску компаній, які створюють нові робочі місця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!