"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна хоче вкласти 790 мільйонів євро в Транскаспійський газопровід

Четвер, 5 квітня 2012, 09:12

Про те, що Україна має намір стати учасником проекту будівництва Транскаспійського газопроводу, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив вчора на зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

"Коли сторони, що беруть участь в проекті, досягнуть домовленостей, Україна готова розглянути питання своєї участі в проекті", - повідомили в прес-службі прем'єра, пише "Коммерсант-Украина".

Транскаспійський газопровід повинен пройти по території Азербайджану і Грузії в обхід Росії.

Система потужністю 30 млрд кубометрів в рік, дозволить транспортувати газ з Туркменії в газопровід Nabucco, який є конкурентом лобійованого "Газпромом" трубопроводу South Stream.

Реклама:

Вартість проекту становить 7,9 млрд євро.

Москва намагається не допустити будівництва газопроводу всіма доступними способами.

Ключовий російський аргумент, за словами співрозмовника видання в МЗС РФ, полягає в тому, що юридично статус Каспійського моря до цих пір не визначено, його дно не розмежовано, а тому Баку і Ашхабад не мають права прокладати трубопровід по дну моря без згоди всіх прибережних країн.

Азербайджан же наполягає на тому, що може вирішити ці питання з Туркменією на двосторонній основі.

Офіційно в Міненерго і "Газпромі" заяву Азарова не коментують.

Але, за словами високопоставленого джерела в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго, Україна вже направила офіційну пропозицію про свою участь у проекті Туркменії і Азербайджану.

"Ми готові вкласти кошти в розмірі до 10% загальної вартості проекту за умови, що газопровід буде з'єднаний з СПГ-терміналом Кулеві в Грузії. В Україну газ буде приймати термінал, який планують побудувати в порту Южний", - зазначає співрозмовник.

Він уточнює, що для цього необхідно побудувати відгалуження від Транскаспійського газопроводу, що дозволить збільшити обсяг перевалки через термінал в Кулеві з нинішніх 10 до 20 млрд кубометрів газу в рік.

Правда, поки потужностей з прийому газу в українських портах немає.

Розробка техніко-економічного обгрунтування будівництва терміналу з регазифікації зрідженого газу в порту Південний була завершена тільки минулого тижня.

Проект вартістю 846 млн євро пропонується реалізувати за рахунок консорціуму зарубіжних інвесторів, проте до цих пір не було заяв про укладення угод з ними.

Потужність терміналу становитиме 10 млрд кубометрів газу в рік з перспективою розширення в два рази, термін реалізації проекту - 49 місяців.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що єдине можливе джерело фінансування проекту такого масштабу - кредитні кошти.

"Такий великий кредит можна отримати, тільки якщо Україна матиме контракти з Туркменією, що гарантують збут туркменського газу через Транскаспійський газопровід і термінали", - говорить головний інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн.

В даний момент весь обсяг туркменського газу законтрактований російським "Газпромом", нагадує експерт.

Однак російська монополія не виконує контракти на покупку газу.

"Через це у Туркменії зараз напружені відносини з Росією, що грає на руку Україні, - вважає Марунич. - Ситуацією, що склалася вже змогла скористатися Ostchem Дмитра Фірташа - "Газпром" був змушений продавати компанії дешевий туркменський газ замість російського, щоб виконати середньоазіатський контракт хоч в якомусь обсязі".

Співрозмовник в Міненерго говорить, що кошти для участі в будівництві Транскаспійського газопроводу готові виділити як НАК "Нафтогаз України", так і інші українські інвестори.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: