Цигарки можуть подорожчати на 15%

Вівторок, 3 квітня 2012, 18:14

Базова максимальна відпускна ціна на тютюнові вироби складе 60% встановленої виробником або імпортером максимальної роздрібної ціни без податку на додану вартість (ПДВ) і акцизного збору на тютюнові вироби.

Така норма міститься в законопроекті № 10288 від 29 березня 2012 року, автором якого є депутат Андрій Пінчук (фракція Партії регіонів), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з текстом документа, максимальна відпускна ціна на тютюнові вироби буде дорівнює базовій максимальній відпускній ціні разом з акцизним збором і ПДВ.

Цей законопроект передбачає встановлення штрафу за відпустку виробниками або імпортерами тютюнових виробів за цінами, які вище максимальної відпускної ціни, в розмірі 100% вартості реалізованої продукції, але не менше 1 тис. гривень.

Реклама:

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, основною його метою є недопущення заниження виробниками та імпортерами тютюнових виробів максимальної роздрібної ціни за рахунок підприємств торгівлі, і як наслідок, обмеження тютюнопаління.

Автор законопроекту відзначає, що введення максимальних відпускних цін на тютюнові вироби може призвести до подорожчання тютюнових виробів на 14,8%, що дозволить додатково залучити до бюджету 1,91 млрд гривень акцизного збору та ПДВ і 731 млн гривень податку на прибуток з підприємств торгівлі щорічно при діючих ставках.

У пояснювальній записці також зазначено, що максимальна націнка торгівлі (оптової і роздрібної разом) на тютюнові вироби в даний час складає приблизно 11%.

Питання про підвищення акцизу на тютюнові вироби буде ще не раз підніматися в Раді, особливо через дірявий держбюджет і в зв'язку з боротьбою з курінням, прогнозує народний депутат Леся Оробець (фракція "Наша Україна - Народна самооборона").

"Найбільш дієвими способами боротьби за здоров'я громадян є три речі. По-перше, підвищення ціни сигарет, друге - повна заборона реклами і третє - заборона на куріння в громадських місцях", - сказала вона на прес-конференції у вівторок.

"У 2009 році, коли ми домоглися істотного зростання акцизу, це істотно відбилося на рівні споживання тютюну", - зазначила депутат.

За словами Оробець, зараз тютюнові компанії платять близько 16 млрд гривень акцизного збору до державного бюджету, а до 2008 року ця сума не перевищувала 3 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!