Приватні перекази в Україну досягли 7 мільярдів доларів

Вівторок, 3 квітня 2012, 09:21

Вчора в Нацбанку повідомили про збільшення обсягу приватних грошових перерахувань з-за кордону в Україну в 2011 році на 19,7%, до 7,02 млрд доларів.

"Ця сума практично еквівалентна розміру коштів, що надійшли в Україну у вигляді прямих іноземних інвестицій - 7,2 млрд ", - зазначено в повідомленні, пише "Коммерсант-Украина".

Регулятор констатував, що перерахована фізичними особами в Україну сума виявилася найбільшою за останні п'ять років, але її частка у ВВП все ще невелика - 4,3%.

Основна сума переказів - 3,25 млрд доларів - пройшла через кореспондентські рахунки банків.

Реклама:

Другим за пріоритетністю каналом стали міжнародні системи переказу грошей - 2,8 млрд доларів (зростання на 31,9%).

При цьому обсяг коштів, перевезених неофіційно, також збільшився - з 777 млн доларів ​​до 963 млн доларів (+23,9%).

Згідно зі статистикою НБУ, головним постачальником коштів в Україну залишаються гастарбайтери, що офіційно працюють за кордоном менше року, - 4,02 млрд доларів, в той час як "постійні" трудові мігранти перерахували всього 1,89 млрд доларів.

Перелік найбільш привабливих для української трудової міграції країн залишається колишнім.

70% переказів надійшло всього з семи юрисдикцій: приплив з Росії зріс на 22,8%, до 1,99 млрд доларів, з США - на 6%, до 613 млн доларів, Німеччини - на 10,8%, до 423 млн доларів, охоплені кризою Греції - на 12,6%, до 341,4 млн доларів, Кіпру - на 36,8%, до 331,1 млн доларів, Італії - на 15,4%, до 325,2 млн доларів.

Упав приплив з Великобританії - на 2, 3%, до 248,2 млн доларів.

Росія, будучи найбільшим ринком мігрантів з Україною, разом з іншими країнами СНД забезпечила 30% коштів, офіційно і неофіційно перерахованих в Україну.

Експерти відзначають, що обсяг переказів трудових мігрантів не тільки відновився до рівня докризового періоду, але і перевищив його (в 2008 році перекази становили 6,18 млрд доларів).

Такий динаміці не завадили навіть минулорічні проблеми у ряді країн єврозони, де почалися складнощі з працевлаштуванням нерезидентів.

Падіння ВВП спостерігалося або очікується і в Греції, і на Кіпрі, і в Італії.

"Ми закладаємо в свій прогноз зростання обсягу переказів ще на 20% в цьому році, оскільки не очікуємо, що проблеми в Європі суттєво вплинуть на заробітки українців", - сказав начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

При цьому фінансисти песимістично налаштовані щодо прямих іноземних інвестицій.

"Інвестиційна середа невизначена, до цих пір не досягнуті домовленості з МВФ. Інвестори звертають на це увагу, що позначиться на інвестиціях в поточному році, - зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин. - Після закінчення чемпіонату Європи з футболу ряд інвестиційних проектів закриється, тому перспективи зниження прямих інвестицій очевидні ".

Єдину можливість для зміни ситуації аналітики бачать в оголошенні приватизації великих об'єктів, які, втім, залучать лише "інвесторів" з Кіпру.

Таким чином, перекіс інвестицій на користь грошей трудових мігрантів - перспектива наступних кількох років.

"Звичайно, ситуація не стане такою, як у Таджикистані, де перекази гастарбайтерів становлять 90% ВВП, але, схоже, частка приватних переказів в Україну буде поступово зростати", - прогнозує Дмитро Сологуб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: