В Україні торгують контрабандними продуктами із Білорусі

Вівторок, 24 квітня 2012, 10:36

Білоруські продукти продовжують надходити на український ринок, незважаючи на те, що ось уже майже два місяці вони перебувають під забороною.

Введений з 1 березня Державною ветеринарною та фітосанітарною службою мораторій на імпорт в Україну м'ясо-молочної продукції з РБ діє тільки на папері, пише газета "Экономические известия".

Підтвердження тому - активна робота мережі кіосків і магазинів "Білоруські продукти", які продовжують пропонувати споживачам свіжі молочні товари.

Україна тимчасово призупинила ввезення молока і молокопродуктів з Білорусі з 1 березня, а днем раніше ввела таку ж заборону щодо м'ясної продукції, нагадує видання.

Реклама:

Причиною мораторію стало перевищення максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів у молочних продуктах білоруських виробників, які виявили тести.

Враховуючи обмежений термін реалізації, вже до 10 березня молочних білоруських продуктів в Україні не повинно було залишитися.

Проте до цього дня, тобто через більш ніж півтора місяці, цю продукцію можна без зусиль виявити в роздробі в профільних магазинах "Білоруські продукти".

Пояснюючи походження товару, продавці або лукавлять, заявляючи, що заборона на імпорт "молочки" стосується не всіх продуктів, або прямо зізнаються, що знають способи його обійти.

Масова присутність на ринку заборонених продуктів і очевидності порушення змусили Держветслужбу організувати рейди ветеринарної міліції для вилучення цих обсягів.

Перевірки проходять в прискореному режимі, оскільки не вимагають додаткових тестів або перевірок - вся м'ясо-молочна продукція, промаркована як білоруська, автоматично незаконна з 1 березня.

"Заборона продовжує діяти, тому білоруська молочна продукція, ввезена в країну після 1 березня, є контрабандою", - сказав керівник прес-служби Держветфітослужби Анатолій Осадчий.

За його словами, співробітники ветеринарної міліції відпрацьовують місто, вилучають білоруську молочну продукцію і закривають торговельні точки, де вона реалізується.

За даними ветслужби, контрабандою ввозиться той же традиційний набір продуктів, що і постачався "вбілу" - молоко, йогурт, кефір, сир, вершкове масло, згущене молоко і навіть дитяче харчування.

При цьому підпільний статус негативно відбивається і на умовах зберігання та реалізації цих продуктів, що призводить до їх псування і робить небезпечними для споживача, наголосили у відомстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: