"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ буде скуповувати облгази і хоче титано-магнієвий комбінат

П'ятниця, 20 квітня 2012, 14:36

Дистрибуція природного газу є стратегічним бізнесом для компанії Group DF Дмитра Фірташа, тому вона планує взяти участь у приватизації обласних газопостачальних компаній (облгазів).

 

Про це повідомив керуючий директор Group DF Роберт Шетлер-Джонс журналістам в кулуарах Українського інвестиційного саміту в Лондоні, передає "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що компанія зацікавлена ​​в тому, щоб в майбутньому цей бізнес був консолідований, як це вже здійснено в Європі.

"Інакше цими 40 облгазами як окремими бізнесами складно управляти", - пояснив Шетлер-Джонс.

Реклама:

Коментуючи слова глави Фонду держмайна Олександра Рябченка про включення в умови продажу облгазів зобов'язання інвестора встановити лічильники всім споживачам, керуючий директор Group DF зазначив, що така вимога не відлякає стратегічних інвесторів.

"Лічильники треба поставити, тому що дуже великі втрати", - зазначив він.

Шетлер-Джонс також підтвердив інтерес Group DF до Запорізького титано-магнієвому комбінату (ЗТМК), залучення інвестора до якого на умовах збереження за державою 51% нещодавно схвалив уряд.

Керуючий директор пояснив, що Group DF, як і раніше пропонує консолідувати титанову галузь, в якій група зараз контролює "Кримський титан" і управляє через нього двома гірничо-збагачувальними комбінатами.

У той же час він зазначив, що не може коментувати подробиці, "оскільки процес йде".

Нагадаємо, Фонд держмайна планує до осені реалізувати пакети акцій 48 облгазів: дрібні пакети - на біржах, великі - на конкурсах.

Group DF - приватна компанія українського олігарха Дмитра Фірташа, основні інтереси і активи якої зосереджені в таких областях, як хімічна промисловість, енергетика та енергетична інфраструктура, фінанси і нерухомість.

За всіма логічними ознаками, Фірташ є хімічним монополістом, а також має ознаки статусу монополісту на обласних ринках збуту газу. Проте, АМКУ не визнає Фірташа монополістом, і не застосовує до нього санкцій.

За деякими даними, деякі з облгазів Фірташ отримав у власність завдяки тиску, який свого часу спричинив на деяких співробітників НАК "Нафтогаз України" сьогоднішній міністр енергетики Юрій Бойко. Сам Бойко неодноразово заперечував факт роботи в інтересах Фірташа, хоча саме на це вказували багато ознак.

В Україні група контролює чотири з шести азотних підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: