Кількість одержувачів автоматичного відшкодування ПДВ хочуть скоротити

Четвер, 19 квітня 2012, 10:28

Депутати хочуть скоротити кількість одержувачів автоматичного відшкодування ПДВ.

Про це йдеться у поправках в законопроект №9661 депутатів Віталія Хомутинника і Олега Царьова (обидва з Партії регіонів) про внесення змін до Податкового кодексу, що підготовлені комітетом Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики до другого читання і вже узгоджений з урядом, пише "Комерсант-Україна".

13 березня законопроект був прийнятий у першому читанні, вже 26 квітня він буде розглянутий в цілому.

До другого читання в документ було внесено ряд правок, що спрощують роботу бізнесу.

Реклама:

Великий платник податків (доходи вище 2 млрд гривень або сума сплачених податків більше 50 млн гривень) зможе самостійно вибрати основне місце обліку, тоді як зараз він зобов'язаний ставати на облік тільки в спеціалізованих інспекціях з обслуговування великого бізнесу.

Компанії зможуть отримувати податкові консультації через інтернет.

Терміни реєстрації податкових накладних у єдиному реєстрі будуть скорочені з 20 до 15 календарних днів.

Вчора Державна податкова служба вирішила дозволити платникам перевіряти наявність реєстрації накладної на сайті Державної податкової служби, щоб не стати об'єктом позапланової перевірки за спробу формування фіктивного податкового кредиту з ПДВ.

Процедуру реєстрації платником ПДВ спростять - планується скасувати норму про необхідність формування протягом останнього року 50% поставок на користь платника ПДВ.

Реєстрація може здійснюватися за заявою компанії і стане обов'язковою лише при досягненні обороту в 300 тис гривень.

Переглянутий і ряд критеріїв отримання автоматичного відшкодування ПДВ, зокрема, суми розбіжностей між податковим кредитом і сумами заявленого до повернення ПДВ (не більше 10%) будуть вважатися не за три квартали, а за три місяці.

Корекції піддані і вимоги до середньої зарплати компаній, які отримують швидке повернення ПДВ.

"Діюча норма в кодексі не дозволяла об'єктивно визначати середню зарплату на підприємстві, яка повинна становити 2,5 розміру мінімальної зарплати. Тому пропонується скоротити термін розрахунку з 1 року до 1 кварталу, враховуючи середньостатистичну чисельність працівників", - пояснює глава комітету Віталій Хомутинник.

Втім, у проекті закону з'явився абсолютно новий критерій, що позбавляє компанії, які покажуть за підсумками останнього звітного року збитки, права претендувати на автоматичне відшкодування ПДВ.

Хомутинник зазначає, що підприємства не будуть позбавлені повернення ПДВ, вони просто отримають його на загальних підставах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!