ЄЦБ готовий відновити скупку держоблігацій периферійних країн єврозони

Середа, 11 квітня 2012, 17:05

Європейський центробанк (ЄЦБ) готовий за необхідності відновити програму скуповування держоблігацій периферійних країн єврозони.

Про це повідомив в середу член керуючої ради ЄЦБ Бенуа Кере, додавши, що масштаби ринкового тиску на Іспанію не виправдані, враховуючи реформи, що проводяться урядом країни, пише Reuters.

Ринки пильно стежать, чи змінить зростання прибутковості держоблігацій Іспанії понад 6% риторику ЄЦБ, чиє керівництво заявляло в останні тижні, що тепер боротьба з борговою кризою цілком залежить від держав, а не від банку.

За словами Кере, Європейський ЦБ, як і раніше, може скористатися програмою скуповування держоблігацій для придбання боргових паперів периферійних країн, якщо на те буде необхідність.

Реклама:

"Сьогодні ми спостерігаємо зростаючі ознаки нормалізації цілої низки ринкових сегментів, але ситуація в останні дні свідчить про те, що нормалізація поки слабка", - сказав він.

Говорячи про Іспанію, прибутковість держоблігацій якої підскочила на побоюваннях, що уряд не в змозі скоротити дефіцит бюджету, Кере сказав: "Політична воля там є, тому все, що відбувається на даний момент, змушує замислитися про те, що ринки не відображають основних факторів".

"Немає причин, через які ситуація в Іспанії не змогла б нормалізуватися, - сказав Кере. - У нас є інструмент для інтервенції, програма скуповування держоблігацій, яка останнім часом не використовувалася, але при цьому вона існує".

Коментарі Кере свідчать про те, що ЄЦБ готовий відновити суперечливу програму скуповування держоблігацій, проти якої виступають політики Центробанку Німеччини і деякі інші політики ЄЦБ з країн з більш "здоровими" економіками.

Європейський ЦБ відмовився від використання програми скуповування боргових паперів сім разів за останні вісім тижнів.

За словами Кере, вливання більше 1 трлн євро в банківську систему єврозони за допомогою аукціонів дешевих трирічних кредитів в грудні 2011 року та лютому 2012 року допомогло нормалізувати ринкову кон'юнктуру, яку уряди і банки повинні використовувати для того, щоб прискорити проведення реформ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: