"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азербайджанці продовжують скуповувати українські заправки

Середа, 7 березня 2012, 13:19

Одне з українських підрозділів азербайджанської компанії SOCAR на початку 2012 року досягло згоди про придбання понад 20 АЗС, які раніше входили в мережу компанії "Калина".

Про це OilNews повідомили джерела на ринку.

За їхніми словами, SOCAR фактично придбала їх у "Альфа-Банку", у якого дані АЗС перебували в заставі.

"Вони (SOCAR) погасили заборгованість "Калини" перед банком і стали власниками АЗС", - розповіли джерела OilNews.

Реклама:

За інформацією співрозмовника, мова йде про 24 АЗС.

Інше джерело повідомило, що представники азербайджанської компанії наприкінці 2011 року вивчали стан і реалізацію станцій "Калини" у ряді регіонів.

Представники українського офісу SOCAR поки не підтверджують придбання даних АЗС.

Між тим, на перших етапах компанія також не підтверджувала придбання столичної мережі ONIO, а згодом "Галицької паливної компанії" (GFC).

Мережа АЗС "Калина" була заснована Феліксом Козаковим, Юрієм Дубинським та Олексієм Тамразовим і налічувала близько 80 АЗС в 12 регіонах України.

Внаслідок активного придбання АЗС та земельних ділянок, а також будівництва нових комплексів у компанії утворилася велика валютна заборгованість перед банками, яка посилилася внаслідок фінансової кризи 2008 року і девальвації гривні.

У зв'язку з цим компанія намагалася реструктуризувати заборгованість і знайти покупця на всю мережу, проте в кінцевому підсумку була змушена почати розпродаж мережі по частинах.

Кілька сучасних комплексів в Одеській, Харківській та Закарпатській областях було придбано компанією "Альянс-Холдинг" (управляє мережею АЗС Shell).

У 2010-2011 роках "Калина" віддала мережу в оренду оператору WOG, який після завершення проекту викупив близько 15 комплексів "Калини".

Близько 10 об'єктів мережі були придбані структурами "Концерну Галнафтогаз" (управляє мережею ОККО).

У 2011 році купити мережу "Калини" мала намір ДК "Укргазвидобування". Однак угода, яка передбачала вартість кожної АЗС на рівні 18 млн гривень, була заблокована Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Нагадаємо, представництво SOCAR в Україні було відкрито в 2008 році. У 2009 році компанія придбала близько 20 АЗС мережі "Тала-Нафта" в Одеській і Миколаївській областях, а також велику нафтобазу "Світанок" в Одеській області.

У 2010-2011 роках компанія придбала контроль в мережах ONIO (4 АЗС в Києві та області) і GFC (Львівська область), а також відкрила свій перший в Україні річковий бункеровщик ("Баку-1").

На сьогодні компанія перебрендувала у фірмову символіку близько 15 об'єктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: