Нафтовидобувна частина Лівії може проголосити незалежність

Вівторок, 6 березня 2012, 14:45

Процеси в Лівії ведуть до розпаду країни і переділу нафтових ресурсів.

Таку думку відображено в опублікованій сьогодні доповіді впливової британської аналітичної компанії Exclusive Analysis (EA), що проводить моніторинг кризових регіонів і консультує великий бізнес лондонського Сіті, передає "Итар-Тасс".

Зокрема, в документі стверджується, що східна частина Лівії з центром в Бенгазі готується до проголошення незалежності в складі "федеральної Лівії".

Згідно з інформацією, отриманою ЕА, територія нового державного утворення буде простягатися від єгипетського кордону на сході до міста Сирт на заході.

Реклама:

"Воно буде мати власний парламент, міністерство фінансів, оборони і нафти", - повідомляють фахівці ЕА.

Нове утворення, як повідомляється в доповіді, буде називатися Барка, що відповідає арабському найменуванню Кіренаїки - історичної області в Північній Африці.

"На вказаній території знаходяться близько 66% лівійських запасів нафти, - наголошується в дослідженні. - При цьому тут проживає лише 25% населення країни".

Після повалення режиму Муамара Каддафі в країні не припиняються зіткнення на етнічному ґрунті, що, за словами західних спостерігачів, являє собою ще один виклик для перехідного уряду країни.

Воно на протязі всього часу свого перебування при владі стикається з проблемою відсутності безпеки через велику чисельність збройних угруповань, що діють в країні і ворогують між собою.

Національна армія поки все ще знаходиться на стадії формування і недостатньо ефективна.

За оцінками британської аналітичної служби, лівійський уряд в Тріполі "спробує, мабуть, використати силу для того, щоб не допустити проголошення східними районами країни своєї автономії".

"Однак Тріполі не має зараз досить сил і засобів для того, щоб зупинити цей процес. Проте, у ряді місць, включаючи нафтоносну затоку Сирт, можна очікувати зіткнень", - відзначає ЕА.

У доповіді підкреслюється, що нинішній розвиток подій в Лівії ставить під питання угоди в галузі розвідки і видобутку нафти, які в останні місяці підписали західні компанії з урядом в Тріполі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: