Україна збирається запустити в космос свій перший супутник

Вівторок, 6 березня 2012, 11:19

Перший український телекомунікаційний супутник "Либідь" нарешті отримав місце на орбіті.

5 березня держпідприємство "Укркосмос", що розвиває проект, повідомило про домовленість спільно використовувати орбітальну позицію 48° східної довготи (с. д.) з одним з найбільших в світі операторів супутникового зв'язку – французькою Eutelsat, пише "Коммерсант-Украина".

Робота "Либіді" в інший орбітальній позиції, виділеної Україні ще в 2000 році - 38,2° с. д. - заважала супутникам французької компанії.

"Ми вели переговори весь 2011 рік і вирішили виводити супутник на ту орбіту, де вже є супутники Eutelsat", - розповів директор "Укркосмос" Сергій Капштик.

Реклама:

Роботи по створенню "Либіді" велися з початку 1990-х років, в проект неодноразово вносилися зміни, а терміни запуску переносилися.

Реалізація проекту активізувалася в 2009 році, коли Кабінет міністрів залучив для фінансування будівництва супутника кредит Канадського експортного агентства на суму 254,6 млн доларів під держгарантії.

У 2010 році почалося будівництво "Либіді" спільними зусиллями канадської компанії MacDonald Dettwiler and Associates і російського підприємства "Інформаційні супутникові системи ім. М. Ф. Решетньова".

За словами Капштик, зараз будівництво наближається до завершення - складання супутника відбудеться в Росії, звідки він буде доставлений на космодром Байконур.

Запуск "Либіді" намічений на кінець 2013 року.

Нова орбітальна позиція вигідніша для українського супутника, хоча і потребує великих витрат на доставку сигналу, вважає видавець галузевого журналу Mediasat Олександр Глущенко.

"Перебуваючи в позиції 38,2° с. д., супутник міг покривати тільки територію України. Розширити зону покриття, не торкнувшись працюючих мереж в сусідніх орбітальних позиціях, було б неможливо", - пояснює регіональний директор Eutelsat в СНД Микола Орлов.

Капшук повідомив, що на "Либіді" встановлять 30 Ku-транспондерів (передавальних пристроїв), що дасть можливість забезпечити покриття трьох регіонів: Центральної та Східної Європи, Індії, Центральної і Західної Африки.

"Фактично супутник зможе виконувати функції моста: передавати сигнал з Південно-Східної Азії на Захід", - відзначає Глущенко.

"Укркосмос" має намір надавати за допомогою "Либіді" традиційні сервіси для супутникових операторів, що працюють в Ku-діапазоні: супутникове телебачення та послуги зв'язку за технологією VSAT, в тому числі й інтернет-доступ.

"Ми розвиваємо проект за кредитні гроші, які потрібно повертати, і вже активно шукаємо клієнтів", - говорить Капшук.

Глава Державного космічного агентства Юрій Алексєєв в січні висловив сподівання, що проект окупиться за 7-8 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: