Тігіпко порахував предмети розкоші, що будуть оподатковуватись

Субота, 31 березня 2012, 10:34

В Україні не так багато предметів розкоші, які належать приватним особам і які можуть стати об'єктами оподаткування в новому законі про "податок на розкіш".

Про це в інтерв'ю розповів віце-прем'єр-міністр - міністр соціального розвитку Сергій Тігіпко, пише DT.UA.

"Звичайно, знаємо. Все на обліку. Будь ласка: будинків і квартир - понад 13 тис, автомобілів - більш як 97 тис, дорогого взуття, одягу і коштовностей - 1% від загального обороту, яхт, які можуть потрапити під оподатковування, - понад 1100", - повідомив Тігіпко.

Нагадаємо, що очікувані додаткові надходження до бюджету від податку на розкіш Мінсоцполітики оцінює в розмірі близько 800 млн гривень на рік.

Реклама:

На питання, чи не вважає він складним адміністрування цього податку, відповів: "Не вважаю. Все просто, зрозуміло і прозоро".

"У чому складність? Якщо ви маєте квартиру площею понад 200 кв. м, вона зареєстрована, то раз на рік до вас приходить від Податкової служби прохання заплатити стільки-то гривень із розрахунку 2% від мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр. 2% від 1073 гривень - 21 гривня 46 копійок. Помножте на 250, якщо у вас 250 кв. м, і одержите чітку суму - 5365 гривень.

Якщо у вас є машина, вона теж зареєстрована. Автомобілі кубатурою понад 3,4 л обкладаються податком за ставкою 20% від мінімальної заробітної плати за кожні 100 куб. см обсягу двигуна. Теж автоматом приходить повідомлення - раз на рік ви платите", - пояснює Тігіпко.

При цьому він підкреслив, що якщо податкова з якоїсь причини не прислала повідомлення, то "це проблема податківців": "Якщо таке повідомлення не прийшло, то нічого не платите й жодної відповідальності за це не несете", - говорить він.

Що стосується товарів ціною понад 2 тис євро з урахуванням ПДВ, то податковими агентами в цьому випадку стають самі магазини. За словами Тігіпка, "таких магазинів у країні набереться, може, 200". При цьому сюди не потрапляють ті магазини, які продають звичайні товари вартістю менше 2 тис євро.

"Продавець, маючи таку ціну товару, повинен збільшити її на суму податку (10%) і протягом місяця після його продажу перерахувати податок до бюджету і відзвітувати як податковий агент. Покупець узагалі нічого не декларує та не звітує", - говорить Тігіпко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: