Deutsche Bank став найбільшим банком Європи за активами

Вівторок, 27 березня 2012, 16:56

Deutsche Bank став найбільшим банком Європи за активами.

За даними Bloomberg, в 2011 році вони зросли на 14% до 2,16 трлн євро (2,88 трлн доларів), і банк обійшов BNP Paribas, пишуть "Ведомости".

У французького банку, який був лідером в 2010 році, активи скоротилися на 1,7% до 1,97 трлн євро (2,63 трлн доларів).

Останній раз Deutsche Bank був найбільшим у Європі в 2006 році.

Реклама:

Сьогодні він випереджає не тільки європейських, але і американських конкурентів: активи найбільшого банку США, JPMorgan Chase, становили 2,27 трлн доларів, збільшившись на 7%.

Вибитися в лідери Deutsche Bank допомогла політика генерального директора Йозефа Акерманна, який вважає неправильним бажання регуляторів обмежити розміри банків.

"Проблема не в розмірі, а у взаємозв'язку банків", - писав Акерманн в Financial Times у липні 2009 року, вказуючи, що американський інвестбанк Lehman Brothers і німецький іпотечний банк Hypo Real Estate, що звалилися під час кризи, не входили в число найбільших.

З кінця 2009 року Deutsche Bank збільшив активи на 44%, тоді як дев'ять інших європейських банків, в середньому, показали зростання на 5%.

Збільшувати баланс йому допомагає масштабне перекроювання бізнесу світовими банками: багато хто з них скорочують активи і позбавляються цілих напрямків.

Так, за останні півроку Royal Bank of Scotland зменшив активи інвестбанківського підрозділу на 70 млрд фунтів стерлінгів (111,4 млрд доларів), а швейцарський UBS скорочує операції свого інвестбанківського підрозділу, відмовляючись від торгівлі паперами з фіксованою прибутковістю і власних угод з цінними паперами.

І цей процес буде продовжуватися. Обсяг коштів на балансах інвестиційних банків протягом найближчих двох років скоротиться на 1 трлн доларів, або на 7%, у зв'язку з жорсткістю вимог до капіталу і підвищенням вартості фондування, говориться в опублікованій вчора доповіді банку Morgan Stanley і консалтингової компанії Oliver Wyman.

Баланс Deutsche Bank зараз перевищує 80% ВВП Німеччини.

При цьому серед 10 найбільших європейських банків Deutsche Bank займає 2-е місце за співвідношенням позикових і власних коштів і 8-е - по достатності капіталу (незважаючи на те, що достатність серцевинного капіталу першого рівня, яка враховує активи, зважені з урахуванням ризиків, зросла з 7% в кінці 2008 року до 10,8% наприкінці 2011 року).

"Deutsche Bank досить рішуче виступає проти скорочення балансу, і це зрозуміло: чим більше кредитне плече, тим вище доходи в хороші часи. Вони хочуть скорочувати якомога менше активів, щоб робити якомога більше бізнесу", - сказав Лутц Роемейер, керуючий активами в Landesbank Berlin Investment.

Підтримувати меншу достатність капіталу і займати більше банку дозволяє впевненість інвесторів у тому, що уряд Німеччини не дасть йому впасти в разі виникнення проблем, вважає Роемейер.

"Робити як можна більше бізнесу" банку також дозволяє висока лояльність клієнтів.

Deutsche Bank не брав участі в двох аукціонах з видачі трирічних кредитів, які Європейський центральний банк провів у грудні і в лютому.

"Той факт, що ми ніколи не брали жодних грошей від уряду, з репутаційної точки зору зробив нас настільки привабливим банком для настільки великої кількості клієнтів по всьому світу, що ми б дуже не хотіли від цього відмовлятися", - заявив Акерманн після першого аукціону.

Між тим, в перший раз 523 банка взяли 489 млрд євро, а в другий 800 банків залучили 529,5 млрд євро.

Однак агресивна стратегія відбивається на ринковій капіталізації Deutsche Bank: вона становить всього 36 млрд євро (48,1 млрд доларів), а коефіцієнт price-to-book - відношення капіталізації до власного капіталу (тобто скільки акціонери отримають у разі ліквідації банку) - 0,65.

За цим показником Deutsche Bank займає 44-е місце серед 50 найбільших банків світу за ринковою капіталізацією, свідчать дані Bloomberg.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!