Вищий адмінсуд підтвердив право Коломойського не пускати ревізорів на "Укртатнафту"

Понеділок, 26 березня 2012, 18:41

Вищий адміністративний суд підтвердив рішення апеляційної та попередньої інстанції, яким Державна фінансова інспекція позбавлялася права здійснювати перевірки "Укртатнафти".

Про це йдеться в рішенні суду від 21 лютого 2012 року.

Як відомо, 43% найбільшого НПЗ України - "Укртатнафта" належить НАК "Нафтогазу України", рештою акцій володіють структури "Привата" Ігоря Коломойського. Оперативне управління НПЗ здійснює "Приват".

Тобто, цим рішенням ревізорам Державної фінансової інспекції (в минулому - КРУ) забороняється здійснювати аудит діяльності найбільшого НПЗ України. Варто підкреслити, що ревізорів на "Укртатнафту" не пускають ще з 2011 року.

Реклама:

Зокрема, як йдеться в рішенні суду, "Укртатнафта" звернулася до уряду з позовом про визнання незаконним та скасування пункту 11 додатку "Перелік суб’єктів господарювання, щодо яких проводиться державний фінансовий аудит окремих господарських операцій" до постанови Кабміну №506 від 20 травня 2009 року № 506 "Про затвердження порядку проведення органами державної контрольно-ревізійної служби державного фінансового аудиту окремих господарських операцій".

Зазначеним "пунктом 11" "Укртатнафту" включили до переліку суб’єктів господарювання, щодо яких проводиться державний фінансовий аудит.

Окружний адміністративний суд Києва постановою від 21 лютого 2011 року задовольнив позов "Укртатнафти". В листопаді 2011 року Київським апеляційним адміністративним судом постанова попередньої інстанції залишена без змін.

"Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, Кабінет міністрів звернувся з касаційною скаргою, в якій просив їх скасувати та ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити", - йдеться в ухвалі Вищого адмінсуду.

В своїй касації Кабмін наполягав, що 43% "Укртатнафти" належить державному "Нафтогазу" і забезпечує державі вирішальний вплив на діяльність НПЗ, оскільки без вказаної частки прийняття рішень з будь-яких питань діяльності держави є неможливим.

Вищий адмінсуд назвав такі доводи Кабміну безпідставними, оскільки акції, що передані в управління "Нафтогазу" є його власністю, а не власністю держави.

Ухвала Вищого адміністративного суду може бути переглянута Верховним Судом України.

Як повідомлялося, декілька років поспіль "Укртатнафта" працює зі значними збитками.

Зокрема, в 2011 році НПЗ закінчив зі збитками 1,484 млрд гривень; в 2010 році - "Укртатнафта" закінчила зі збитками 1,163 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!