Закон про гарантування вкладів фізосіб підвищить довіру вкладників - Moody's

Понеділок, 26 березня 2012, 18:31

Новий закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", який встановлює чіткі умови компенсацій, підвищить довіру вкладників до українських банків.

Так вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, передає "Інтерфакс-Україна".

"Слабка довіра вкладників, надмірна інфляція і криза банківської системи у 2008-2009 роках спонукали споживачів зняти з рахунків третину вкладів. Посилила ситуацію відсутність надійної системи страхування вкладів", - ідеться в огляді агентства.

Новий закон вносить ясність у процедуру відшкодування вкладів фізосіб, що значно знижує невизначеність із їх компенсаціями.

Реклама:

Відповідно до огляду, закон ділить банки, що звітують про платоспроможність, на дві категорії: проблемні та неплатоспроможні.

Проблемним банк вважається в разі зниження його власного капіталу на 10% протягом місяця або в разі невиконання своїх зобов'язань перед кредиторами та вкладниками протягом п'яти днів і більше з моменту настання терміну.

Такий банк перебуватиме під посиленим контролем НБУ.

Неплатоспроможним банк вважається в разі зниження його власного капіталу на третину або невиконання своїх зобов'язань перед вкладниками протягом 10 днів з моменту настання терміну.

В такому разі Фонд страхування вкладів візьме банк у своє управління і протягом 30 днів ухвалить рішення про продаж або ліквідацію банку.

В разі ліквідації банку фонд зобов'язаний відшкодувати вклади протягом двох місяців.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович 19 березня підписав закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (№4452-VI), згідно з яким Фонду гарантування вкладів надано, зокрема, виключне право бути тимчасовим адміністратором і ліквідатором банку, тоді як наразі ці функції виконує НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!