Путін заборонив "Газпрому" додатково підвищувати ціни для росіян

П'ятниця, 23 березня 2012, 19:54

"Газпрому" не варто розраховувати на позачергове підвищення внутрішніх цін на газ для промислових споживачів, а потрібно попрацювати над зниженням витрат.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Путін у п'ятницю на нараді про розвиток газової галузі, повідомляє агентство Reuters.

"Ми намітили в минулому році рівень зростання тарифів для "Газпрому". Я розумію, що має місце збільшення навантаження - ПВКК. Але резерви потрібно шукати не в підвищенні тарифів, а в зниженні витрат. Ми нічого не плануємо підвищувати понад те, що заплановано в минулому році", - сказав Путін.

Раніше джерела агентства в Міненерго і Федеральній службі тарифів говорили, що "Газпром" просить про позачергове підвищення вартості газу для промислових споживачів на 26,3% з 1 жовтня 2012 року, але відомства були налаштовані категорично проти ініціативи "Газпрому".

Реклама:

Відповідно до затвердженого раніше плану, вартість газу для промислових споживачів в РФ повинна вирости з 1 липня на 15%.

"Газпром", якому потрібні додаткові кошти для будівництва прискореними темпами газопроводу "Південний потік" в обхід норовливої України, скаржиться на істотне підвищення ПВКК з 1 січня.

За розрахунками монополії, це перекриє зростання цін на газ на внутрішньоросійському ринку і обернеться для "Газпрому" сумарними виплатами 440 млрд рублів до 2014 року.

У 2011 році інвестпрограма "Газпрому" досягла близько 50 млрд доларів, але концерн сподівається скоротити цей показник в 2012 році до рівня 35 млрд доларів.

На тлі передвиборчих компаній осені і зими 2011-2012 року влада заморозила ціни ресурсних монополій, які традиційно скаржаться на високі податки і хочуть збільшувати інвестпрограми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: