НБУ відзначає зростання індексу виробництва базових галузей на 2,8% у річному вимірі

П'ятниця, 23 березня 2012, 10:20

Зростання індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) у лютому становило 2,8% у річному вимірі, за січень-лютий – 3% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Про це йдеться у оцінці економічного стану за лютий Національного банку.

"Основним фактором економічного зростання залишався високий внутрішній споживчий попит. Підвищення соціальних стандартів на початку року забезпечило темпи зростання реальної заробітної плати (14,4% у січні в річному вимірі)", - сказано в повідомленні НБУ.

Один з найбільших внесків у приріст ІВБГ, зазначає НБУ, забезпечила роздрібна торгівля (1,4 в. п.), зростання обороту якої в лютому становило 15,4% у річному вимірі.

Реклама:

"Водночас слабкий зовнішній попит залишався основним чинником низького рівня виробництва експортоорієнтованих промислових галузей. Обсяги виробництва металургії в лютому знизилися на 3,8% у річному вимірі, зростання обсягів машинобудування становило лише 0,2%. Іншим важливим фактором уповільнення зростання було суттєве зниження температури повітря на початку місяця, що обмежило забезпечення металургійних заводів сировиною та стримувало розвиток транспортної та будівельної галузей", - говориться в оцінці.

Падіння обсягу вантажних перевезень у лютому становило 1,8% у річному вимірі, будівельних робіт – 3%.

"Аномальні холоди сприяли прискоренню зростання обсягів виробництва електроенергії, газу та води до 12,3% у річному вимірі, що забезпечило 3 в.п. приросту промислового виробництва. Зростання промислового виробництва в лютому становило 1,6% у річному вимірі та 2% за січень-лютий порівняно з відповідним періодом минулого року", - повідомляють в НБУ.

За оцінками департаменту НБУ, зростання сфери послуг високими темпами дозволило утримати зростання ВВП на рівні близько 2% у річному вимірі, що значно вище за економічні показники Єврозони (згідно з оцінками видання “Консенсус Економікс” в І кварталі очікується падіння ВВП на рівні 0,3% у річному вимірі).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!