"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Для стабільності гривні доведеться витратити 7 мільярдів доларів резервів

Середа, 21 березня 2012, 16:54 -

З точки зору валюти, в Україні протягом останніх 6 місяців постійно знижуються золотовалютні запаси приблизно на один мільярд доларів у місяць, тобто ми витратили уже близько 6 мільярдів доларів для того, щоб стримувати курс і щоб не відбувалась девальвація гривні.

Про це заявив директор з інвестицій Concorde Capital Андрій Герус.

"З однієї сторони, зрозуміло чому це роблять – тому що хочуть утримати в країні стабільність. З другої сторони, девальвація відбувалась в усіх країнах, які знаходяться біля України, є нашими сусідами і конкурентами, зокрема в Польщі, Росії, Туреччині, приблизно на рівні 10%. Зазвичай для того, щоб зробити своїх виробників, які є експортерами, конкурентоспроможними, країна девальвує валюту" – сказав експерт.

Тому, за його словами, з однієї сторони такими діями є намагання зберегти стабільну ситуацію валюти в країні, а з другої сторони йде послаблення експортерів, і таким чином ще уповільнюється притік валюти в країну від експортних операцій, у зв'язку з тим, що експортери стають менш конкурентоспроможними.

Реклама:

"Реальний приріст ВВП у 2012 році ми очікуємо на рівні 1,9%, що суттєво нижче ніж у 2011 році. Інфляцію на рівні 9%. Знову ж таки уповільнення росту економіки, перш за все, через ситуацію на глобальних ринках. Глобальні ринки так останнім часом відчувають послаблення. Це ринки металів, це ринки хімії, ринок зерна. У той же час нашим експортерам у зв'язку з тим, що штучно утримується валюта, досить важко ефективно працювати і нарощувати продажі на експортних ринках", - зазначив Герус.

"Інфляцію ми прогнозуємо на дещо вищому рівні, ніж вона була в 2011 році. Крім того, що є певні песимістичні прогнози по врожаю цього року. Фактично у нас врожай є базовий фактор для загальної інфляції в Україні", - заявив директор з інвестицій.

За його прогнозами, гривня в цьому році буде стабільною, але це все буде тільки завдяки інтервенціям НБУ.

"На це доведеться витратити не менше 7 мільярдів доларів резервів у цьому році. Фактично ці 7 мільярдів доларів – це є дефіцит зовнішнього балансу по торгових, по фінансових операціях", - відзначив Герус.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: